طب سنتی و بیماری ها

طب سنتی: علل بی خوابی، پیشگیری و درمان

طب سنتی: علل بی خوابی، پیشگیری و درمان

بی خوابی

واژه معادل بی خوابی در طب سنتی «سَهَر» است که گستره وسیعی از مشکلات مربوط به خواب را دربرمی ­گیرد؛ از کلنجار رفتن برای به خواب رفتن تا خوابیدن فقط با کمک داروهای سنگین خواب آور از خانواده دیازپام و غیره یا بیدار شدن بعد از دو تا سه ساعت خواب و مواردی از این قبیل که با واژه­ های بیداری و بی خوابی مفرط بیان می­ شوند.

حداقل 10 علت متفاوت برای بی­ خوابی از منظر طب سنتی مطرح است که متداول­ ترین آنها بی خوابی به دنبال ایجاد سوء مزاج خشک در مغز است.

سوءمزاج خشک مغز یا به صورت ساده ایجاد می­ شود یعنی بدون ایجاد ماده خشک در مغز (با عواملی از قبیل توقف زیاد زیر نور آفتاب یا کنار آتش یا بیداری زیاد) و یا با افزایش اخلاط خشک مثل سودا و صفرا در مغز که خود می ­توانند عاملی برای ایجاد بی خوابی شوند.

گاهی اوقات بی خوابی در اثر افزایش رطوبتی خاص و غیرطبیعی به وجود می­ آید که به دنبال مصرف و زیاده­ روی در بعضی غذاها ایجاد می­ شوند. گازی که در اثر خوردن غذاهای نفاخ ایجاد می شود نیز می ­تواند ایجاد بی خوابی کند.

ترس زیاد در برخی از افراد، (به حسب مزاج یا سو‌ء‌مزاج آنها، افزایش سودا یا بلغم) می­تواند بی­خوابی را به دنبال داشته باشد.

همزمان با افزایش سن، مزاج رو به خشکی می­ رود و رطوبت­ های بدن، از جمله رطوبت مغز رو به کاهش می­ گذارد. خشکی مغز هم می­تواند بی خوابی ایجاد کند. تب نیز به عنوان عوامل دیگر ایجاد کننده بی خوابی مطرح است.

پر شدن بدن با اخلاط زائد و سنگین می­تواند خواب بد یا بی خوابی ایجاد کند. اختلال هضم و غم و فكر و خیال زیاد شاید یكی از شایع­ ترین علل بی خوابی در عصر ما باشد. امروزه درگیری­ های شغلی، خانوادگی و اجتماعی نسبت به گذشته بیشتر شده است که تبعات متعددی به دنبال خواهد داشت.

چنانچه بی خوابی ناشی از خشكی مغز باشد، معمولاً این خشکی در ‌چشم و زبان و بینی هم دیده می­شود. همانند هر اختلال دیگر در طب سنتی ابتدا باید علت خشکی برطرف شده و در مرحله بعد بایستی از رطوبت ­رسان­ها (مرطب­ها) استفاده شود.

كاهو یک رطوبت­ رسان بسیار خوب است که البته در بعضی افراد ایجاد سردی می­ کند. این افراد بهتر است کاهو (به خصوص مغز کاهو) را با سکنجبین مصرف کنند یا از بخور کاهو، عرق کاهو یا استفاده موضعی آن (استفاده از آب کاهو روی سر و پیشانی و بستن با یک پارچه) سود ببرند.

چکاندن روغن بنفشه یا گشنیز در بینی یا پشت گوش و غرغره روغن نیلوفر باعث رطوبت­ رسانی به مغز می­ شود. استفاده از تخم گشنیز در غذاها و مصرف غذاهای لعاب­دار مانند کله­ پاچه (در افراد دموی مزاج منع مصرف دارد) برای این اشخاص مفید است.

غرغره آب، شست و شوی سر و صورت با آب، دوش گرفتن و آب به سر ریختن از دیگر تدابیر مفید برای این افراد است. در قدیم با خمیر در قسمت دور و بالای سر یک دیواره تشکیل می دادند به طوری که روی سر یک استخر مانند درست می شد و داخل آنرا از آب پر می­ کردند که این آب باعث رساندن رطوبت به مغز می ­شد.

اسفناج مزاجی سرد و تر دارد و آب جذب می­کند. برای پایین آوردن حرارت بالای سر، می ­توان از خیسانده اسفناج در آب به صورت موضعی (سر و پیشانی) استفاده کرد.

مصرف غذاهایی كه ایجاد ریاح و باد می­ كنند ممنوعیت دارد، مانند پیاز، سیر، تربچه و پیازچه که تولید گاز می­ كنند و این گازها به سمت سر متصاعد شده و باعث بی خوابی می­شوند.

افراد مسن باید تدابیر مربوط به خودشان را رعایت کنند، مانند مصرف غذاهای گرم و تر، روغن مالی در حمام و مناسب کردن محیط برای خواب آرام (مانند به حداقل رساندن نور و صدا و حشرات)، خوابیدن در یک جای ثابت، نخوردن غذا در رختخواب، مطالعه نکردن در رختخواب و به طور کلی شرطی کردن بدن برای خوابیدن در محیط اتاق خواب می ­تواند برای داشتن خوابی آرام به آنها کمک کند.

به قلم دکتر سید مهدی میرغضنفری؛ پزشک، دکترای تخصصی (PhD) فیزیولوژی، معاون پژوهشی و مدير گروه طب سنتی دانشکده پزشکی و عضو هیئت علمی (دانشیار) دانشگاه علوم پزشکی ارتش، و پژوهشگر طب سنتی ایرانی 

تنظیم و گردآوری دکتر راحله حسنی

این مقاله پیشتر در مجله دنیای سلامت به چاپ رسیده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا