راه های پیشگیری و درمان کرونا ویروس با تدابیر طب سنتی ایرانی
راه های پیشگیری و درمان کرونا ویروس با تدابیر طب سنتی ایرانی
در حال حاضر با وجود گذشت نزدیک به دوسال از آغاز پاندمی روش های درمان کرونا و کنترل بیماری پیشرفت بسیار زیادی داشته است. درحالیکه بیماری کرونا در بسیاری از افراد به صورت خفیف تا متوسطی برزو می کند در برخی دیگر، که معمولا (و البته نه همیشه) دچار بیماری های زمینه ای و یا سالمند هستند ممکن است باعث ایجاد عوارض خطرناک و حتی کشنده شود. البته در برخی افراد بدون هیچ یک از عوامل خطر بیماری می تواند باعث درگیری ریه و یا حتی مرگ شود.
بر همین اساس در حال حاضر با وجود واکسن ها و در دسترس بودن آنها در کشور توصیه می شود که حتما واکسن کرونا را تزریق کنید تا حتی در صورت ابتلا تا حد زیادی از بروز عوارض احتمالی خطرناک همچون درگیری ریه جلوگیری کنید. طب سنتی علمی هیچ مخالفتی با تزریق واکسن ها ندارد.
آنچه در ادامه این مطلب می خوانید روش های پیشگیری از ابتلا به کرونا و کمک به درمان کرونا (در صورت ابتلای خفیف و بدون بروز عوامل خطر که نیاز به مراجعه به پزشک دارد) می باشد.
وجه تسمیه کرونا ویروس به علت شکل تاج مانند آن زیر میکروسکوپ است. در واقع خود کرونا ویروس جدید نیست و در گذشته نیز وجود داشته است (مانند ویروس عامل سرماخوردگی)، ولی کروناویروس مورد بحث ما نسخه ای جدید است و اینطور به نظر می رسد که از حیوان به انسان منتقل شده است.
انواع مختلفی از ویروس ها وجود دارند که در انسان تولید بیماری می کنند و درمانی قطعی برای آنها وجود ندارد. معمولا در هوای سرد (در مورد کرونا هم در هوای سرد و هم هوای گرم) اپیدمی بیماری های تنفسی با منشاء ویروسی اتفاق می افتند که سیستم تنفسی را درگیر می کنند. گاهی اوقات این ویروس ها می توانند خطرناک شوند. از خصوصیات ویروس ها، جهش های ژنتیکی است که هنگام تکثیر، در آنها اتفاق می افتد و در نتیجه نسخه های جدیدی از آنها تولید می شود. به همین علت است که چنانچه واکسن یا دارویی علیه ویروسی ساخته شود، با توجه به تغییراتی که ضمن تکثیر در ویروس ها اتفاق می افتد (که این اتفاقات بسیار سریع به وقوع می پیوندند)، ممکن است عملکرد آن دارو روی نسخه جدید ویروس مربوطه، در برخی موارد کم یا حتی بی اثر شود.
این قابلیت ویروس ها کار با آنها را بسیار مشکل کرده است. هرچه میزان و تواتر جهش های ژنتیکی در ویروسی بیشتر باشد، آن ویروس غیرقابل کنترل تر خواهد بود. کرونا ویروس هم جزو همین دسته از ویروس هاست که در اواخر سال 2019 کشف شده، و همچنان در حال گسترش است و خوشبختانه واکسن موثر و درمان هایی دارویی موثر برای درمان کرونا و همچنین کنترل آن تولید شده اند.
تا به حال اپیدمی های ویروسی متعددی وجود داشته است؛ به عنوان مثال سارس (SARS) که از همین خانواده ویروسی است، بین سال های 2002 تا 2004 حدود هشت هزار نفر از افراد را مبتلا کرده و نرخ مرگ و میر 10% برای آن گزارش شده است. ویروس مرس (MERS) عضوی دیگر از این خانواده که در سال 2012 همه گیر شد و 30% مرگ و میر را به دنبال داشت.
پیشگیری و درمان کرونا
در برخورد با کروناویروس دو مرحله را باید در نظر گرفت: پیشگیری از کرونا و درمان کرونا. در مرحله پیشگیری از کرونا اقداماتی باید صورت پذیرد تا احتمال ابتلا به بیماری کاهش یابد که به اختصار عبارتند از: رعایت کامل و دقیق بهداشت شخصی مانند شستن دست ها و زدن ماسک و همچنین عدم حضور در اجتماعات، رعایت تدابیر غذا خوردن (اینکه چه غذایی بخوریم) و همین طور چگونگی آماده سازی آن (صناعت غذا)، و رعایت سبک زندگی متناسب با مزاج.
در مرحله درمان کرونا نیز باید به نکاتی توجه کنیم: عدم استفاده سرخود از انواع آنتی بیوتیک ها، کورتیکواستروئیدها و مسکن ها به محض بروز اولین علائم، رعایت موارد مناسب مزاج، استراحت جسم و روان، استراحت دادن به سیستم گوارش با مصرف غذاهای لطیف (که زود هضم و جذب شده و مواد زائد کمتری تولید می کنند)، تقویت قوا با مصرف غذاهای مناسب مزاج و لطیف، تنظیم دفعیات بدن مانند رفع یبوست یا ایجاد تعریق مناسب، و مصرف دارو.
پیشگیری از کرونا
قبل از پرداختن به درمان کرونا اصل مهم در این بیماری پیشگیری است، چراکه در صورت ابتلا ممکن است عوارض طولانی مدت بیماری تا مدت ها با ما همراه باشد. در حال حاضر با توجه به عرضه واکسن ها اولین اقدام ما باید زدن واکسن زدن باشد. اما حتی در صورت زدن واکسن از آنجایی که هنوز جمعیت قابل توجهی (بیش از 75 درصد) هر دو دوز واکسن خود را دریافت نکرده اند همچنان زدن ماسک و عدم شرکت در اجتماعات ضروریست.
قدم بعدی دوری از فردی یا افرادیست که علایم مشکوکی دارند. همچنین اگر خودمان هم هرگونه علایمی از سرماخوردگی پیدا کردیم، بهتر است در خانه بمانیم و کسی به ما نزدیک نشود. شست و شوی دست ها بسیار مهم است. در صورتی که کار ضروری ندارید، جاهای شلوغ و همچنین سفرهای خارجی نروید.
باید به بچه ها حتما در رابطه با بهداشت شخصی (شستن دست و صورت، شستشوی دهان و بینی با آب نمک) به طور جداگونه آموزش داده شود مخصوصا در مدارس. دست ندادن لااقل تا زمانی که این بحران پشت سر گذاشته شود و رعایت فاصله (حداقل یک و نیم تا دو متر) با فردی که علایمی را (مانند عطسه، سرفه، تب، بدن درد، گلودرد یا غیره) نشان می دهد و زدن ماسک، جزو ضروریات است. همین طور توصیه می شود افرادی که علایمی را نشان می دهند حتما در خانه بمانند و استراحت کنند.
رعایت بهداشت شخصی و تمیز نگه داشتن سطوح، آشپزخانه ها و سرویس های بهداشتی در اماکن عمومی مانند خوابگاه ها، مدارس، دانشگاه ها، ادارات، بیمارستان ها، پادگان ها و غیره به جد توصیه می شود. در صورت استفاده از ماسک های یکبار مصرف صورت، حتما و حتما باید یکبار استفاده شوند و حداکثر پس از یک روز استفاده، به طور بهداشتی دور انداخته شوند. همین طور باید دقت شود که ماسک، در قسمت بالای بینی کاملا کیپ شده و زیر چانه را نیز بپوشاند.
در مرحله پیشگیری از کرونا با رعایت اصول باید سعی کنیم که اولا ویروس به ما نرسد (با رعایت اصولی مانند شستن مرتب دست ها، عدم رفتن به مسافرت های غیرضروری و محل های شلوغ و غیره). در مرحله بعدی باید سعی کنیم سبک زندگی خود را تصحیح کنیم و آن را به عنوان یک اصل بپذیریم. مهم ترین علت اینکه برخی افراد به بیماری های ویروسی مبتلا نمی شوند (با اینکه همه در معرض آن هستند) یا اینکه فقط افراد اندکی پس از ابتلا به فاز حاد می رسند و حتی جان خود را از دست می دهند، میزان قدرت و ضعف سیستم ایمنی شخص است.
سبک زندگی سالم با رعایت شش اصل ضروری بر اساس طب سنتی ایرانی (سته ضروریه) سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و در نتیجه احتمال ابتلا به انواع بیماری کاهش می یابد و یا اینکه در صورت ابتلا، بیماری به شکلی خفیف خود را نشان دهد. یا حتی اگر بیماری بسیار کشنده باشد مانند کروناویروس، فرد جان سالم به در برد.
بر اساس دیدگاه طب سنتی سیستم ایمنی بدن زمانی قوی می شود که بدن از نظر مزاجی متعادل باشد و برای حصول آن، لاجرم باید سبک زندگی مناسب مزاج رعایت شود. سبک زندگی متناسب با مزاج تنها به خوردنی ها و نوشیدنی های متناسب با مزاج محدود نمی شود (به عنوان مثال محدود خوردن گرمیجات توسط افراد گرم مزاج در فصول گرم و بر عکس)، بلکه خواب و بیداری، استرس و سایر حالات روحی و روانی، ورزش متعادل متناسب با مزاج، مناسب بودن هوا و محیط پیرامونی، و تنظیم دفعیات بدن، همه و همه باید در بهترین حالت خود قرار بگیرند تا فرد سیستم ایمنی قوی ای به دست آورد.
گفتن این نکته ضروری است که رعایت همه این موارد با هم ما را به هدف می رساند و تنها رعایت کردن یک مورد نتیجه مورد نظر را حاصل نمی کند. برای به دست آوردن یک سیستم ایمنی قوی ما ناچاریم که سبک زندگی خود را بر اساس این اصول بگذاریم و به تعادل مزاج برسیم. باید مزاج شناخته شود و زندگی بر اساس مزاج تنظیم شود.
ضدعفونی کردن محیط
ضدعفونی کردن در طب سنتی نیز وجود داشته است. به این شکل که با استفاده از عصاره ها یا اسانس های گیاهی و بعضی دمنوش ها می توان محیط (سطوح و هوا) را ضدعفونی کرد. بخارات حاصل از جوشاندن (بخور) بعضی گیاهان دارویی (به خصوص گیاهان با بوی تند) مانند آویشن، بابونه، نعناع، پونه، مرزه، مرزنجوش، رازیانه و یا دود حاصل از سوزاندن ملایم برخی گیاهان یا اقلام دارویی مطرح در طب سنتی همچون اسفند، کندر، پوست انار، عناب، عنبرنسارا، تخم گشنیز، تخم کتان وخاکشیر، دور کننده عوامل موذی هستند؛ اعم از موش و عقرب و هزارپا یا عوامل مضری که با چشم هم دیده نمی شود مانند انواع ویروس ها و میکروب ها.
بر اساس مقالات علمی، اکثر این گیاهان اثرات ضد التهابی، ضد میکروبی، و حتی ضد ویروسی دارند. بخارات یا دود موارد مذکوره، می توانند هوای محل را ضدعفونی نمایند.
تدابیر غذا خوردن در طب سنتی ایرانی
گفته می شود که کرونا ویروس یا سایر ویروس هایی که به طریقی به انسان ها منتقل می شوند، در بدن انسان خطرناک می شوند و این در حالی است که ممکن است آن حیوان به دلیل ایمنی ای که نسبت به ویروس دارد، علائم خاصی را از خود نشان ندهد یا حتی بعضا برای عملکرد طبیعی مثلا سیستم گوارش آن حیوان، لازم هم باشد. ولی وقتی این ویروس به طریقی از حیوان به انسان منتقل می شود (از طریق لمس حیوان یا سطوح مورد تماس با حیوان، تنفس ترشحات بدن حیوان در هوا، تماس با بافت های بدن حیوان یا غیره) می تواند در انسان بیماری هایی ایجاد کند و چه بسا که این بیماری ها بسیار خطرناک باشند.
در طب سنتی تاکید بر این است که غذا باید خوب پخته شود و جا بیفتد. در ضمن بحث حلال و حرام نیز در آموزه های دینی مطرح است؛ به این معنی که تمام ماهی ها و حیوانات برای خوردن مناسب نیستند. همین طور گفته شده بعضی حیوانات نجس هستند و ارتباط مستقیم با آنها مجاز نیست. یکی از توصیه های پیشگیرانه برای جلوگیری از مبتلا شدن به کرونا ویروس، عدم مصرف برخی از حیوانات به صورت غذا (مخصوصا خام خواری یا نیم پز) است.
به طور کل اینگونه می توان گفت که تدابیر غذا خوردن (اینکه چه غذایی بخوریم) و همین طور چگونگی آماده سازی آن (صناعت غذا) بسیار مهم است. یکی از اصول پخت غذا در طب سنتی، خوب جا افتادن و پختن غذاهای مناسب انسان است. بسیاری از بیماری ها در نتیجه رعایت نکردن آداب غذا خوردن (بعضی در اینجا نیز ذکر شد)، شیوع پیدا می کنند.
تشخیص بیماری کرونا
علایم بیماری کرونا ویروس مشابه سرماخوردگی است و می تواند خفیف یا قوی باشد. با علایم ظاهری با قطعیت نمی توان تشخیص داد که این بیماری سرماخوردگی است یا کرونا ویروس و برای تشخیص قطعی آن باید از روش های آزمایشگاهی مانند PCR با استفاده از ترشحات سیستم تنفسی استفاده کرد و به این نتیجه رسید که عامل ایجاد کننده این بیماری کرونا ویروس است یا سایر ویروس ها.
برای مثال اگر فردی با شخص مبتلا ارتباط داشته است و علایم بیماری با چند روز استراحت بهتر نمی شود، این شک را برمی انگیزد که احتمال ابتلا به کرونا ویروس وجود دارد. سپس با روش های آزمایشگاهی مانند PCR تشخیص قطعی صورت می گیرد. در صورت مثبت بود نتایج بلافاصله شخص باید قرنطینه شود و اقدامات حمایتی صورت پذیرد.
درحال حاضر با وجود گسترش زیاد ویروس در صورت تجربه ی هرگونه علائم بهتر است خود را قرنطینه کنید تا از ابتلای سایرین خصوصا افراد با بیماری های زمینه ای و سیستم ایمنی ضعیف جلوگیری کنید.
دوره نهفتگی یا کمون (یعنی از زمانی که ویروس وارد بدن شده تا زمانی که علایم بیماری بروز پیدا کنند) ویروس کرونا بین 2 تا 14 روز است. خود این دوره نسبتا طولانی آلوده و بی علامت بودن، عاملی در انتشار ویروس است. به همین علت افرادی که در معرض ریسک بالا هستند و یا با فرد مبتلا در تماس بوده اند را به مدت 14 روز قرنطینه می کنند. اگر فرد پس از این مدت علائمی نشان نداد مشکلی ندارد و می تواند به زندگی عادی برگردد.
درمان کرونا
هنگام مشاهده علایمی از قبیل تب، بدن درد، گلودرد، عطسه، سرفه، آبریزش بینی، سرخی چشم و غیره در درجه اول نباید ترسید و باید دانست احتما ابتلا خفیف بسیار بیشتر ابتلا به فرم شدید است. افراد در صورت ابتلا نباید نگران باشند و ترس به خود راه دهند چراکه خود ترس و نگرانی زیاد و ناگهانی، سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کند. در صورت مشاهده علائم یک بیماری ویروسی، در درجه اول باید به یک پزشک مراجعه شود تا مشخص شود که آیا خطرناک است یا خیر.
استفاده خودسرانه از داروها ممنوع
یکی از نکات مهم در بحث درمان کرونا، استفاده نکردن از انواع آنتی بیوتیک ها، کورتیکواستروئیدها و مسکن ها به محض بروز اولین علائم است. آنتی بیوتیک ها نه تنها روی ویروس اثر ندارند، بلکه می تواند علائم را بدتر هم بکنند؛ زیرا در بدن باکتری های مفیدی (به صورت همزیستی مثلا در سیستم گوارش) وجود دارند که با مصرف بی رویه آنتی بیوتیک از بین می روند که این امر، منجر به تضعیف تدریجی بدن و ایمنی آن خواهد شد. بسیاری از این باکتری ها برای بدن مفید هستند که در اثر از بین رفتن آنها مشکلات متعددی می تواند به وجود آید. به همین دلیل آنتی بیوتیک تنها زمانی باید مصرف شود که پزشک تشخیص داده و تجویز کند و از مصرف خودسرانه آنها باید پرهیز شود.
همین طور هنگام بروز علایمی از قبیل آبریزش از بینی و حساسیت ها، باید از مصرف آنتی هیستامین ها، کورتیکواستروئیدها و داروهای ضد آلرژی و حساسیت اجتناب کرد. این داروها سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کنند و می توانند رشد ویروس را تسریع کنند. این داروها ممکن است به صورت موقت علائم آبریزش یا حساسیت را کاهش دهند و ما اینطور احساس می کنیم که بیماری بهبود حاصل کرده است؛ در صورتی که ویروس درون بدن در حال فعالیت و گسترش است و ما فقط علائم ظاهری را کاهش داده ایم که این حتی می تواند پزشک را نیز به اشتباه بیندازد. در این شرایط ویروس زمانی خود را نشان می دهد که بسیار گسترش پیدا کرده و بیماری به مرحله سخت تری رسیده است.
در صورت ابتلا به بیماری های ویروسی درگیر کننده سیستم تنفسی (آنفلانزا، سرماخوردگی یا کروناویروس) باید چند اصل را به عنوان درمان رعایت کرد. یکی از نقاط قوت طب سنتی ایرانی، کل نگر و حکیمانه بودن آن است. طب سنتی با توجه به علائم (ظاهری و داخلی) و گروه بندی آنها (بر مبنای مزاج یا غیر آن)، علل اصلی را کشف و معرفی می کند. سپس سعی می کند که علائم را با توصیه ها، غذاها و داروهایی بر طرف کند.
در درمان کرونا توجه کنیم که تب، با نامناسب کردن بدن به عنوان محل زندگی و تکثیر عوامل مهاجم، خود باعث تضعیف یا از بین رفتن این عوامل می شود و یا آبریزش، عطسه و سرفه، با دفع ویروس یا میکروب، به پاکسازی بدن و کاهش میزان این عوامل در سیستم تنفسی کمک کرده و امکان غلبه سیستم ایمنی بر باقیمانده ویروس ها را بیشتر می کنند؛ لذا در طب سنتی تاکید شده که بلافاصله پس از بروز تب یا سرفه و عطسه یا آبریزش، نسبت به بندآوردن آن ها با دارو اقدام ننمایید و کمی صبر کنید و صرفا در صورت شدت یافتن یا به طول انجامیدن آن ها، در صدد تخفیف این علائم برآیید.
استراحت فراموش نشود
یکی از اصل های مهم در درمان بیماری ها و درمان کرونا، استراحت کافی است. استراحت در زمان ابتلا به بیماری بسیار مهم است و قوه مدبره امکان و تمرکز بیشتر جهت رسیدگی به عامل مهاجم (ویروس، میکروب و …) را پیدا می کند. بسیار مهم است که نه تنها کار فیزیکی، بلکه کارهای فکری هم باید محدود شوند. استراحت و خواب در این دوران بسیار مهم است. نکته ی دیگر در درمان کرونا ورزش کردن است. ورزش نیز در این دوران به هیچ عنوان نباید انجام شود.
اهمیت تغذیه در درمان کرونا
در زمان ابتلا و به هنگام درمان کرونا به سیستم گوارش نیز باید استراحت داده شود. به این شکل که هم مقدار غذای مصرفی باید کم شود و هم غلظت و سنگینی آن. بعضی فکر می کنند که هنگام بیماری در در درمان کرونا برای مقابله با ویروس باید بیشتر بخورند، درصورتی که گوارش باید نسبتا آرام و در آرامش باشد چون به نسبت، به دلیل درگیر بودن بدن و سیستم ایمنی در مقابله با ویروس، تضعیف هم شده است و لذا مقدار غذای مصرفی باید کاهش یابد.
در دوره ی درمان کرونا باید از خوردن گوشت پرهیز کرد، چرا که گوشت ها هضم سختی دارند. همین طور از مصرف فست فود و غذای مانده (غذاهای کثیف یا به عبارتی دارای تکاثف و بافت متراکم که هضم آنها را سخت می کند) نیز باید پرهیز کرد. غذاها باید سبک و حتی المقدور گیاهی و زود جذب شونده باشد، به عبارتی سیستم گوارش را زیاد به خود مشغول نکند، زود انرژی آزاد کند و مواد زائد کمتری تولید بکند.
به این غذاها، لطیف گفته می شود مانند انواع حریره ها و فرنی ها (تهیه شده از آرد گندم یا برنج، یا از بادام)، شیر بادام، آب سیب، رب سیب، فالوده سیب، به، خورش سیب یا به (بدون گوشت یا با گوشت کم)، شیره انگور (به تنهایی یا به صورت مخلوط با آب سیب)، خوراک سبزیجات (ترکیبی از سیب زمینی، هویج یا زردک (هویج ایرانی)، کدوحلوایی، شلغم پخته، نخودآب (نخود پخته شده در آب که غذایی بسیار لطیف است)، ماءالعسل به همراه آب لیموی تازه (حل شده عسل در آب که به آرامی حرارت داده شده و کف آن گرفته شود که لطیف شده عسل است)، شیربرنج با کمی مربای به یا سیب یا گل سرخ یا شیره انگور، انواع سوپ ها (جو، ترجیحا بدون گوشت یا حداکثر با بال یا سینه مرغ (گوشت گوسفندی و گاو هضم سختی دارند و بهتر است از مصرف آنها پرهیز شود، گوشت های سفید و پرندگان بافت لطیف تر و هضم راحت تری نسبت به گوشت چرندگان دارند) و بدون رشته و مخلفات سنگین، به همراه لپه و سبزیجات تازه). این غذاها علاوه بر هضم آسان، قوای بدنی را نیز تقویت می کنند تا بدن نیروی کافی برای مقابله با عوامل بیماری زا را داشته باشد.
رعایت سبک زندگی (شش اصل ضروری که قبلا هم ذکر شد) بر اساس مزاج به عنوان یک اصل کلی و پایه ای در طب سنتی ایرانی مطرح است و همه افراد برای برخورداری از بالاترین سطح سلامت و همین طور برای به دست آوردن سریعتر سلامت بعد از مبتلا شدن به یک بیماری موظف به رعایت کردن اصول آن در کل زندگی هستند. به عبارتی دیگر رعایت مزاج هم در پیشگیری از ابتلا به انواع بیماری ها موثر است و هم در درمان بیماری ها از جمله در درمان کرونا. مصرف غذاهای مناسب مزاج و رعایت تدابیر مزاجی در هنگام ابتلا به بیماری، باعث تقویت قوای بدنی شده که خود باعث افزایش سرعت بهبودی می شود.
جلوگیری از یبوست و درمان اسهال
یکی از موارد مهم در درمان بیماری در طب سنتی، درست و متعادل بودن تمامی دفعیات است. به عنوان مثال فردی که یبوست دارد، موارد زائد را نمی تواند به درستی و در زمان لازم از بدن دور کند و در نتیجه مواد زائد در بدن تجمع پیدا کرده و خود باعث بیماری یا بدتر شدن علائم بیماری می شوند از طرفی این مواد زائد باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی می شوند که خود زمینه را برای ابتلا به انواع بیماری ها مساعد تر می کند. درنتیجه رفع یبوست در این افراد بسیار مهم است.
برای این افراد استفاده از ملین ها توصیه می شود مانند روغن بادام خوراکی، روغن زیتون خوراکی، خیس شده انجیر و یا آلو بخارا و همین طور روغن مالی شکم در جهت عقربه ساعت توصیه می شود.
ویروس های تنفسی علاوه بر علائم دستگاه تنفس و علائم عمومی، در پاره از مواقع علائم گوارشی نیز می دهد مانند اسهال یا حالت تهوع. مصرف مواد مدر مانند آبمیوه ها، عرقیجات و دمنوش های گیاهی برای این افراد توصیه می شود. چرا که با مصرف مواد مدر، شستشوی سیستم گوارشی صورت گرفته و مواد زائد راحت تر دفع می شوند. در نتیجه باید حتما در هنگام ابتلا به این قبیل بیماری ها استفراغات بدن به جا و درست باشد و مواد دفعی بدن به خوبی و در زمان مناسب دفع شوند.
معرق ها (عرق آور ها) نیز برای دفع مواد زائد توصیه می شود. به عنوان مثال توصیه می شود چنانچه فرد تب بالایی ندارد، زیر پتو استراحت کند تا عرق کرده و مواد زائد از طریق عرق دفع شوند. نشستن در حمام گرم تا جایی که عرق کند برای این افراد در مرحله ای از بیماری توصیه می شود. عرق کردن به باز شدن منافذ بدن، دفع مواد زائد از آن و پایین آمدن دمای بدن کمک می کند. عطسه آور ها (استنشاق ادویه خانگی یا گیاهی به نام کندش) در مواقعی که شخص عطسه ندارد، نیز یک کمک درمانی محسوب می شود.
مصرف داروها در درمان کرونا
قدم بعدی در درمان کرونا مصرف دارو است که بسته به علائم و مزاج متفاوت است. به بیانی دیگر درمان در طب سنتی بر مبنای علائم و مزاج است. در طب سنتی علائم مورد دقت قرار می گیرند تا به علت اصلی و ریشه ای بیماری دست یابند و آن را درمان می کنند. اعتقاد بر این است که انواع مختلف بیماری (مانند ام اس، سرطان ها، بیماری های غددی و غیره) در عدم تعادل مزاج و اخلاط رخ می دهند و چنانچه مزاج در حالت تعادل باشد، احتمال ابتلا به این بیماری ها کمتر می شود.
نکته جالب در مبتلایان به کرونا ویروس این است که در بعضی افراد علائم سردی (کندی و ضعف شدید، سردی بدن و انتهاها، خواب آلودگی، افسردگی) غالب است و در بعضی (اکثرا) گرمی. علائم روزهای اول با روزهای بعدی متفاوت است. در نتیجه همه این موارد باید لحاظ شوند و درمان هر فرد باید با توجه به مرحله بیماری و علائمی باشد که نشان می دهد. با درمان عمومی برای همگان و در تمام مراحل بیماری، نتیجه مورد نظر حاصل نمی شود. درمان های امروزی برای کرونا ویروس، درمان قطعی نیست بلکه بیشتر حمایتی است. به این معنی که از بالا رفتن تب، اسهال شدید، درد های زیاد در این افراد جلوگیری می شود و سعی می شود تعادل آب و الکترولیت های بدنی در این افراد برقرار باشد و شخص به شوک نرود. در صورتی که در طب سنتی درمان فراتر از این موارد می رود.
در روزهای اول ابتلا به ویروس های تنفسی (دو سه روز اول)، معمولا علائم حرارت بارز است مانند داغی بدن (تب)، داغی سر و صورت، سرخ شدن صورت وچشم ها یا ته گلو، تورم گلو و همچنین خارش در نواحی سر و صورت و چشم و گوش. در این مرحله مصرف گرمیجات به خصوص در افراد با مزاج گرم باید محدود شوند مانند تندی ها، شوری ها، شیرین ها و یا مواردی همچون دمنوش ها یا بخورهای گرم (بابونه، آویشن، نعنا، اوکالیپتوس)، عسل، خرما، مغز گردو یا پسته.
چه بسا با مصرف این مواد علائم آلرژی هم به آن اضافه می شود، سیستم ایمنی و بدن شخص تحریک شده و مشکل صد چندان ایجاد می شود. در این مرحله مصرف مواد رو به خنکی در این افراد توصیه می شود مانند آب پرتقال، لیمو شیرین، گریپ فروت، گل پنیرک و گل بنفشه (به مدت 20 دقیقه در آب سرد ریخته شده و سپس صاف و میل شود)، گل ختمی (به مدت 20 دقیقه در آب جوش ریخته شده و سپس صاف و میل شود).
صاف شده خیسانده گل پنیرک، بنفشه و ختمی را همچنین می توان در فاز حاد حرارتی به صورت غرغره نیز مصرف کرد و علائم قرمزی، خارش و تورم گلو را بهبود بخشید. می توان به صورت استنشاق در بینی نیز مورد استفاده قرار بگیرند. عرقیجاتی با مزاج سرد مانند عرق بید، کاهو، پنیرک، بارهنگ، کاسنی می توانند هم به صورت خوردنی و هم به صورت پاشویه، دهانشویه و شستشوی بینی مورد استفاده قرار بگیرند. خوردن انار در فاز حاد نیز توصیه می شود.
تخم هایی مثل تخم خرفه، کاهو، خیار، گشنیز، مرو، اسفناج و … طبعی خنک دارند و می توانند به صورت جوشانده (البته بسیار کم باید جوشانده شوند)، بخور (دهان، بینی و گوش)، دهانشویه و بینی شویه (خیسانده، دم کرده، صاف شده) در فاز حاد مورد استفاده قرار گیرند.
مصرف سرکه نیز بسیار توصیه می شود (مگر کسی آلرژی داشته باشد)؛ بو کردن و بخور سرکه حل شده در آب، التهابات را کاهش می دهد. خوردن و غرغره کردن ماءالشعیر طبی (آب جو پخته شده) بسیار توصیه می شود. مزمزه کردن و جرعه جرعه قورت دادن موادی که در آب تولید لعاب تولید می کنند مانند تخم شربتی، بارهنگ، بالنگو، گیاه ختمی، نشاسته، به دانه، تخم کتان، برای رفع گلودرد بسیار مفیدند.
در مقابل، افرادی که علائم سردی دارند، باید ضمن پرهیز از سرما و سردیجات (چیزهای بی طعم یا ترش، لبنیات، مرکبات) و گرم نگه داشتن بدن، از گرمیجات استفاده کنند، مانند غرغره کردن آب نمک، بخور آویشن، بابونه، مرزنجوش، ناخنک، و مانند آن ها. مصرف ماءالعسل، بخور آب پیاز و سیر نیز مفید است.
افرادی که پنومونی دارند و ریه آنها درگیر شده است، واگیری و عفونت بیشتری را دارند چون کرونا، سیستم تنفسی تحتانی را بیشتر درگیر کرده و خطر این ویروس هم به همین علت است چون می تواند ذات الریه مرگ بار در افراد حساس ایجاد نماید. برای این افراد علاوه بر موارد گفته شده و بخورها، بادکش پشت قفسه سینه بسیار توصیه می شود.
برای افراد مبتلا به سینوزیت، علاوه بر رعایت موارد گفته شده، بادکش سینوس ها و چکاندن روغن بنفشه در بینی بسیار مفید است. برای رفع بدن درد، استراحت، روغن مالی و بادکش توصیه می شود. زوفا و پرسیاوشان نیز برای سرفه مفید است.
برای افرادی که دچار اسهال می شوند، دم کرده نعناع، زنیان، آب انار به همراه پیه آن (سفیدی های بین دانه ها)، آب عدس، برنج بو داده، گندم بو داده، ارزن خوراکی بو داده، سماق و آب سماق برای رفع اسهال مفید هستند.
نکته ی بسیار مهم در درمان کرونا این است که در صورت ابتلا شدید و نیاز به بستری در بیمارستان و یا تجویز داروهایی مانند کورتون ها، ضد انعقادها، رمدسیویر و … به تشخیص و تجویز پزشک حتما برای درمان به نسخه ی خود، دستورات و توصیه های پزشک معالج عمل کنید.