خواص تره در طب سنتی: ضد نفخ، بازکننده انسدادهای کبد و طحال
خواص تره در طب سنتی: ضد نفخ، بازکننده انسدادهای کبد و طحال
از میان خواص تره در طب سنتی می توان به ضد نفخ بودن آن و در برخی موارد کمک آن به بازکردن انسدادهای کبد و طحال اشاره کرد.
احادیث زیادی راجع به تره و خواص آن آمده است. در کتاب کافی از پیامبر خدا (ص) نقل شده است که تره در میان سبزیها همانند نان در میان خوراکی هاست؛ به این معنا که تره سبزی اصلی و یکی از سبزی خوردن های اصلی بشر است.
در کتاب کافی آمده که از امام صادق(ع) نقل شده است: در محضر پیامبر خدا (ص) از سبزی ها یاد شد فرمودند که تره بخورید چرا که حکایت آن در سبزی ها، حکایت نان در میان خوراکیها (یا خورش ها) میباشد.
مجددا از امام صادق(ع) در کتاب کافی نقل شدهاست که امام فرمودند تره بخورید چرا که در آن چهار ویژگی است: دهان را خوشبو می کند، بادها را می راند (یکی از خواص تره ضد نفخ بودن ان است)، بواسیر را ریشه کن میکند (در طب سنتی هم بارها تاکید شده است که تره برای بواسیر مفید است) و چهارمین خاصیت برای کسی که درخوردن آن مداومت دارد، ایجاد ایمنی در برابر جذام است.
در جایی از امام صادق (ع) نقل شده است که پیامبر (ص) فرمودند: تره سبزی من و سبزی پیامبران پیش از من است.
در کتاب کافی آمده است که یکی از غلامان امام کاظم (ع) بیمار شد امام احوال پرسی کردند یاران گفتند وی بیماری طحال گرفته است امام فرمودند که سه روز به او تره بخورانید. شخص نقل می کند که به او خوراندیم و مشکلش از بین رفت و بهبود یافت.
در جایی دیگری آمده که امام صادق (ع) با فرد زرد چهرهای برخورد میکنند، به ایشان میفرمایند که تره بخورید. می خورد و بهبود می یابد.
البته باید مجددا این نکته را متذکر شویم که این بدان معنا نیست که هر کسی مشکل طحال داشت و یا زرد چهره بود تره برایش خوب است.آن شخص خدمت امام رفته، امام معصوم است و لایه های وجودی شخص و بیماری رامی بیند، درواقع حقیقت بیماری را می بیند و عالم و طبیب جان و جسم است و به آن شخص فرموده است که شما تره استفاده کنید.
بنابراین ما بطورکلی می توانیم بگوییم که برای بعضی از انواع بواسیر و بعضی انواع بیماری های طحال و رنگ پریدگیها قطعاً مفید است ولی در موارد خاص نیاز به بررسی و تحقیق دارد.
در مورد خوردن تره تازه در چند مورد در کتاب کافی آمده است که امام کاظم (ع) و امام رضا (ع ) این سبزی را در همان محل کشتزار می چیدند و شسته و بصورت تازه میل می فرمودند.
در جایی آمده است شخصی به امام رضا (ع)که در باغستانی تره تناول می فرمودند برخورد نمود. گفت فدایت شوم: مردم بر این باورند که هر روز قطره ای از بهشت بر کاسنی فرو می ریزد. امام فرمودند اگرهر روز از بهشت یک قطره بر کاسنی فرو می ریزد، تره، در آب بهشت یک سره غوطه ور است.
درحدیث دیگری در کتاب کافی آمده است که امیر المومنین(ع) تره را همراه با نمک بلغور شده میل می کردند.
خواص تره در طب سنتی
طبع تره گرم و خشک است و گرمی آن مقداری بالاست (در درجه سوم) ولی خشکی آن در درجه دوم است.
همانطور که ذکر نمودیم مزاج اکثر سبزی خوردن ها گرم و خشک است ولی بعضی ها گرمی بیشتری دارند. مثلا ترخون و تره گرمی بیشتری دارند.
معده و گوارش استعداد زیادی برای سرد شدن و نفخ کردن دارند مخصوصاً اگر انسان آداب و تدابیر غذا خوردن را رعایت نکند؛ مثلا با غذا آب بخورد یا غذا را نجویده و نپخته بخورد و یا خوردنی های نفاخ بخورد، معده و گوارش با مشکلات زیادی مواجه می شوند.
یکی از خوراکی هایی که نفخ را از بین می برد تره است، البته باید توجه داشت که در اندکی از افراد حساس، تره خود می تواند به دلیل گازی که تولید می کند، ایجاد نفخ کند.
یکی دیگر از خواص تره در طب سنتی باز کردن انسدادهای بدن می باشد. سبزی ها و کلاً اکثر گرمی جات این خاصیت را دارند که باز کننده انسدادهای درون کبد و طحال هستند و اینجاست که ما حکمت توصیه امام صادق (ع) به غلامشان که مبتلا به درد طحال شده بود مبنی بر این که سه روز به او تره بدهید را تا حدی متوجه می شویم، چون ریشه بسیاری از بیماری ها همین انسداد مجاری طحال و کبد است که امروزه در طب رایج نیز به آن تاکید شده است.
تره برای تقویت قوای جنسی و درمان بواسیر نیزموثر است. این گیاه را هم بصورت خوراکی و هم بصورت موضعی می توان برای درمان بواسیر استفاده نمود که البته باید با در نظر گرفتن مزاج و شرایط شخص هم باشد.
درواقع بواسیر تورم عروق ناحیه مقعد و خونریزی آنهاست که برای درمان آن میتوان هم تره را به صورت خوراکی (کوکو یا سبزی خوردن) و یا به صورت موضعی استفاده نمود.
در روش موضعی کافی است تره رابه صورت نیم کوب له نموده تا آب آن در بیاید و به صورت خمیری شکل آن را روی موضع گذاشته و روی آن را با نایلون پوشانده و لباس تنگی پوشیده و چند ساعت روی موضع بماند تا اثر نماید. بهتر است اولین بار با احتیاط و در زمان کوتاه استفاده شود.
البته باید توجه داشت در افرادی که گرم مزاج هستند ممکن است در موضع ایجاد خارش کند ولی برای افراد سرد مزاج مفیدتر است.
به طور کلی زیاده روی در مصرف تره و سبزی جات و گرمی جات می تواند باعث افزایش حرارت شده و احتراق خون پیش بیاورد و یا باعث غلیان صفرا شود.