بیاموزیدتدابیر خوردن و خوردنی ها

باقلا حاوی رطوبت فضیله، مفید گرم مزاجان

باقلا حاوی رطوبت فضیله، مفید گرم مزاجان

باقلا

مزاج باقلای تازه سرد و تر است و دارای رطوبت مفید یا اصطلاحا فضلیه هستند. به این معنی كه باقلا رطوبت مناسب و مفیدی برای بدن تامین می كند.

احادیثی در باب باقلا

پیامبر خدا (ص) فرمودند كه «خوراك عیسی (ع) تا آن هنگام كه به آسمان برده شد باقلا بود و عیسی (ع) هرگز چیزی را كه آتش آن را دگرگون كرده باشد نخورد.»

امام صادق (ع) و امام رضا (ع)می فرمایند: «باقلا بیماری ها را می زداید یا می برد، استخوان های ساق پا را استحكام می بخشد، مغز استخوان های ساق را تراكم درونی می دهد، توان مغز را افزون می سازد و خون تازه تولید می كند.»

همچنین در حدیث دیگری در كتاب كافی از امام صادق (ع) و در جای دیگر از پیامبر خدا (ص) آمده كه «خوردن باقلا با پوست (در حد یك دانه) كمك به پاك شدن معده و رفع برخی از بیماری های آن می كند.»

خواص باقلا در طب سنتی

مزاج باقلای تازه سرد و تر است و دارای رطوبت مفید یا اصطلاحا فضلیه هستند. به این معنی كه رطوبت مناسب و مفیدی برای بدن تامین می كند.

بدن انسان به رطوبت بسیار نیازمند است. رطوبتی كه در عضلات، بافت های چربی، مغز، مایعات دور اعضا همچون ریه، روده، قلب و مغز و یا مایعات داخل مفاصل و یا زیر پوست و مایعات میان‌بافتی، همه رطوبت های مفیدی هستند كه بدن به آنها نیاز دارد.

به منظور تامین این مایعات، باقلا می تواند یكی از موارد تامین كننده رطوبت باشد و شاید اینكه در احادیث آمده كه باقلا خون تازه تولید می كند، منظور همین باشد (بخش قابل توجهی از خون، آب است).

انسان برای حیات هم به حرارت غریزی و هم به رطوبت فضلیه نیاز دارد که این دو شاخصه نشانه زنده بودن شخص هستند. همانطوری كه شخصی كه فوت می كند حرارت بدنش از بین رفته، رطوبتش را از دست داده و سرد و خشك می شود و از بین می رود.

باقلا قوای جنسی رادر گرم‌مزاجان تقویت می كند. برای پاك سازی ریه و تقویت ریه و سرفه مخصوصا سرفه هایی كه به صورت آلرژیك در افراد با مزاج گرم ایجاد می شود مفید است.

برخی از افراد در مجاری هوایی دارای رطوبت ها و یا اخلاط سفت شده و یا چسبیده هستند كه خارج نمی شود و باقلا كمك به دفع این اخلاط چسبیده در مجاری هوایی می كند و برخی از انواع آبریزش بینی و خلط ته حلق رامانع میشود. آب باقلای پخته مانع تولید سنگ كلیه و مثانه است و كسانیكه استعداد این بیماریها را دارند، مخصوصا اگر مزاج گرمی دارند از آب آن استفاده كنند.

باقلا برای پاكسازی بدن چیز خوبی است و مواد زائد كه از قبل از بدن دفع نشده و مانده‌اند را آماده دفع كرده و چون ملین هم هست آنها را دفع می كند. یعنی دو كار انجام میدهد؛ هم آماده‌سازی وهم دفع. مثلااگر مواد زائد خیلی رقیق یا خیلی غلیظ هستند آنها را به قوام مناسب میرساند تا بتوانند از بدن دفع شوند.

بنابراین برای باز كردن برخی از انسدادهای خفیف درمجاری داخلی اعضایی چون كبد و طحال بسیار مفید است. در طب سنتی ریشه خیلی از اختلالات عملكردی اعضا همین انسدادهای ظریف مجاری داخل اعضا است که با رفع آن، سلامت عضو حاصل می شود.

خواص پوست باقلا

چون پوست باقلا قدری سفت است، مانند چیزهایی شبیه ماده سفت سفید (پیه) فی مابین دانه های انار و كلا چیزهایی كه سفت و قابض هستند یعنی باعث جمع شدگی یك عضو می شوند، برای تقویت معده خوب است.

پوست باقلا مزاج سرد و خشك دارد و در معده پرزها را تقویت می كند و به دلیل سفت بودن، رسوبات مانده و سفت شده داخل چین و چروك های معده و یا روده را كنده و دفع می كند.گاهی خوردن آن برای افرادی كه گوارش های قوی‌ای دارند و پرخوری هم كرده‌اند توصیه می شود.

باقلای خشک

از طرف دیگر باقلای خشك كه دارای مزاج سرد و خشك است همچون سایر خوردنی های با مزاج سرد و خشك مثل كشك و سنجد منجر به تقویت استخوان ها، تاندون ها، ناخن ها، موها و غشاهای دور اعضا می شوند. بطور كلی برای بخش های محكم بدن مفیدند.

باقلا هم جزء غذاهاست البته نباید زیاد از حد و توسط همه به یک میزان مصرف شود.

عوارض باقلا

باقلا بخصوص درفصول سرد برای كسانی كه مزاج سردی دارند اصلا توصیه نمی شود، بنابراین اینطور نیست كه باقلایی كه پخته شده و در بازار عرضه می شود برای همه قابل استفاده باشد.

از عوارض باقلا می توان به نفخ، ایجاد سنگینی درمغزو یا گاهی كاهش حافظه به دلیل همان سنگینی و افزایش رطوبتهای مغزی و یا تولید بخارات و نفخ كه برای بدن مضر است، اشاره كرد.

این عوارض درافراد سرد مزاج بیشتر بروز میكند و این افراد نباید مخصوصا درفصول یا اقلیم های سرد سال از آن استفاده كنند و یا درصورت تمایل به مصرف، با مقادیر کم و همراه با مصلح اش كه همان ادویه جات گرم است شامل آویشن، فلفل، پودر نعناع و پونه و یا گلپر كه امروزه هم خیلی مرسوم است استفاده كنند.

این ادویه‌جات گرم از میزان سردی و نفخ باقلا بسیار می كاهند و بهتر است كمی سركه نیز به باقلا در اواخر پخت اضافه شود كه این سركه جلوی صعود گازهای ناشی از باقلا را به مغز می گیرد بنابراین سنگینی سر و مغز را بسیار كم میكند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا