بهترین نوشیدنی های تابستانی در طب سنتی
بهترین نوشیدنی های تابستانی در طب سنتی
با آمدن فصل گرما تمایل به آشامیدن نوشیدنی ها خصوصا نوشیدنی های خنک بیشتر می شود. در این مطلب بهترین نوشیدنی های تابستانی در طب سنتی را معرفی خواهیم کرد.
در فصول گرم مصرف شربت ها و آبمیوه های خنك توصیه می شود: مثل آلبالو، ریواس، آبغوره، آب لیمو، توت فرنگی، زرشك، شاه توت، تمشك، نارنج و…. این نوشیدنی ها که اغلب طبع خنکی دارند بسیار مناسب روزهای گرم بوده و خاصیت جلا دهندگی نیز دارند.
كسانی كه طبع های خیلی گرمی ندارند و یا معده هایی ضعیفی دارند و می خواهند از منافع آب میوه های سرد بهره مند شوند می توانند مقداری از این میوه ها را با شكر و یا عسل یا نبات روی شعله قرار دهند و حرارت داده تا شربت و مربای این میوه ها بدست آید، بدین ترتیب هم خواص آن ها حفظ شده و هم عارضه احتمالی آن ها برای معده های سرد و ضعیف کاهش پیدا می کند.
افرادی که نمی توانند حجم زیاد مایعات را بنوشند باید آب میوه ها را تغلیظ كنند به طور مثال چند لیوان از آب میوه مورد نظر خود را به مدت 12-18 ساعت روی كتری در حالت جوش قرار بدهند (بن ماری) تا در تماس با بخار آرام آرام آب میوه غلیظ شود و تبدیل به رب میوه شود. یك قاشق مربا خوری از رب هر میوه ای اثر یك یا دو فنجان آب میوه را دارد.
بهترین نوشیدنی های تابستانی
سركه و آبغوره و آب ریواس که ترش هستند را معمولا نباید به صورت خالص مصرف كرد؛ بهتر است در صورت نیاز، یک قاشق غذاخوری سرکه، آب ریواس و یا آبغوره را در یك فنجان آب جوشیده و خنك شده رقیق کرده و میل کنید.
افرادی که دچار نفخ معده هستند می توانند این نوشیدنی را با مقداری نبات و یا عسل شیرین کنند.
برای تهیه شربت ریواس كه بسیار گواراست می توانید آب ریواس را با مقداری شكر بجوشانید تا غلیظ شود. زمانی که مایع شربت ریواس به حالت عسلی شكل در آمد شربت آماده است و همانند سایر شربت ها می توانید هنگام مصرف آن را رقیق نموده تا به غلظت مناسب برسد و آن را نوش جان كنید.
یک تا دو قاشق غذاخوری زرشک تازه را نیز می توان در یک فنجان آب خیس کرد و بعد از چندساعت آن را مخلوط کن و صاف کرده و آب زرشك بدست می آید.
برای درست کردن شربت زرشک نیز می توان آن را چند ساعت خیس كرده بعد دستها را شسته و دستكش یكبار مصرف به دست کرده و زرشک ها را در ظروفی كه حالت توری مانند دارند، چنگ بزنند تا لِه و با هم مخلوط شوند. با صاف كردن آن از صافی، عصاره خارج می شود.
مقداری (به اندازه میزان تمایل خود به شیرینی و ترشی) شكر یا پودر قند به آن اضافه کنید. روی حرارت آن را هم بزنید تا كم حجم و غلیظ شود. به این ترتیب مایه شربت به دست می آید. می توان به این شربت مقداری خاكشی هم افزود. چون خاكشی تمیزكننده و دفعكننده مواد زائد و خنككننده بدن است و برای كبد هم بسیار مفید است.
شربت تمرهندی تازه را نیز می توان به همین صورت تهیه کرد. پوسته خشک تمرهندی را جدا کرده، خیسانده و بعد از مدتی هسته ها را جدا نموده، مخلوط و صاف می نماییم. سپس با افزودن آب، جوشانده و صاف می کنیم. رب یا شربت تمرهندی، سودا و صفرای اضافه و غیرطبیعی را دفع می کند و ملین خوبی نیز هست.
آب آلبالو نیز بسیار مفید است و طبع سرد و خشکی دارد و برای گرم مزاجان، فصل گرم و اقلیم های گرمسیری مفید است.
طبق روال گفته شده می توان از تمامی میوه ها و حتی برخی سبزیجات این فصل شربت یا رب تهیه کرد و از خواص آنها بهره برد.
داخل شربت ها مثل ریواس یا آلبالو، می توان از میوه جاتی مثل خیار رنده شده (برای خنک کردن طبع شربت) و یا تكه های خیار و برگه آلو، زردآلو، و هلو نیز استفاده کرد.
دم نوش هایی مثل چای آلبالو، برگه های آلو، هلو و لیمو امانی هم در این فصول قابل استفاده هستند.
نارنج و آب آن نیز بسیار سودمند هستند و خنکی معتدلی دارند؛ لذا سرد مزاجان می توانند بیشتر از سایر سردیجات و با خیال راحت تر از آن استفاده نمایند. رطوبت بخشی بسیار خوبی هم دارد لذا برای خشک مزاجان نیز عالیست.
بهترین نوشیدنی های تابستانی: گلاب و شربت جلاب
طبع گلاب میانه و کمی روبه خنکی است و بنابراین برای اكثر انسان ها مفید است. گلاب کمی خاصیت قابض دارد و یكی از نوشیدنی های خوب برای این فصل است.
اگر همراه با یخ استفاده شود برای تب بالا مفید است. پاشویه و بدن شویه فرد تب دار با مقداری گلاب در آب در پایین آوردن تب موثر است.
حکیم جرجانی در كتاب ذخیره خوارزمشاهی فرموده اند كه پارچه ای را به گلاب و آب آغشته كنید و در ناحیه كبد بگذارید تا از گرمی کبد گرم مزاجان کاسته شود.
مصرف گلاب برای درد معده و برای كسانی كه حرارت معده و كبد دارند بسیار مفید است.
معمول است كه در مراسم های عزاداری از گلاب استفاده شود تا حرارت و استرس و بی خوابی هایی ناشی از دست دادن عزیز فروكش كند و به فرد آرامش دهد.
بوییدن گلاب برای اعصاب و مغز خوب است و مصرف آن برای كسانی كه حرارت بدن و مزاج دارند، كه ممكن است به صورت سوزش ادرار و قفسه سینه و پوست تظاهر کند، مفید است.
شربت مفید و معروفی در طب سنتی به نام جلاب یا شربت گلاب زعفران وجود دارد. طرز تهیه آن بسیار ساده است.
به اندازه یك واحد شكر یا نبات و حدود سه واحد گلاب را در یك ظرف ریخته تا حل شود. سپس روی حرارت ملایم قراردهید تا كمی بجوشد. به آرامی كف روی آن را بگیرید. وقتی حجم آن به نصف رسید كمی زعفران به آن بیفزایید بعد از این كه كمی جوش خورد از روی شعله برداشته، مایه شربت عسلی شکلی كه بدست میآید همان جلاب است.
جلاب مفرح و مقوی قلب و مغز است.
بهترین نوشیدنی های تابستانی: شربت سکنجبین
شربت سکنجبین یکی از بهترین نوشیدنی های مورد توصیه در طب سنتی برای تمام افراد است.
برای تهیه این شربت 3 واحد آب و 1-5/0 واحد شكر (میتوان به جای شکر، از مقادیر كمتر عسل یا نبات استفاده نمود) و 5/0 واحد سركه انگور یا سرکه سیب خانگی مورد نیاز است. در ابتدا شربت آب و شكر (و یا عسل) را روی شعله گذاشته، كمی كه غلیظ شد سركه را اضافه كرده، اجازه دهید باز هم كمی بجوشد. در این حین كف روی آن را بگیرید تا غلیظتر شود ولی خیلی سفت نشود تا پس از سرد شدن هنوز حالت نسبتا روان داشته باشد.
افرادی که مزاجشان گرم است، بهتر است شربت سنكنجبین ترش و ملس مصرف کنند (حاوی مقادیر کم شکر) و سرد مزاجان شربت سكنجبین عسلی و كاملاً شیرین بنوشند.