بیاموزیدمفهوم و تشخیص اخلاط طبیعی و غیر طبیعی

خلط دم، علائم غلبه دم و درمان + ویدیو

معرفی خلط دم، علائم غلبه دم و درمان آن

دم
خلط دم

مهم‌ترین و بیشترین خلط بدن خلط دم است كه در اثر خوردن غذاهای اصلی انسان در بدن ایجاد می‌شود. این خلط باعث رشد و نمو  اعضا می‌شود و به ویژه بدن كودكان و نوجوانان كه در حال رشد هستند، به میزان بیشتری به این خلط نیاز دارند و لذا این افراد باید از غذاهای مولد خلط دم بیشتر مصرف كنند.

لازم به ذكر است كه بقای بدن، به خلط دم است و در واقع این خلط، بدن را گرم و تر نگه می‌دارد و از علائم زنده بودن نیز این است كه بدن گرم و تر باشد (نه سرد و خشك).

غذاهایی كه خلط دم تولید می‌كنند

تمام‌غذاهای موافق مزاج شخص و غذاهایی كه برای فرد مفید هستند (اصطلاحا به وی می سازد) و شخص با مصرف آنها در حالت سلامتی قرار دارد.

غذاهایی كه اصطلاحاً غذای اصلی انسان به حساب می‌آیند (غذای مطلق)، مانند گندم و  فرآورده های آن مثل نان‌ها، برنج و محصولات آن، حبوبات (مثل نخود و لوبیا)، طعم‌های شیرین و میوه‌هایی مانند انجیر و انگور و مخصوصا گوشت‌های قرمز (مثل گوشت گوسفند و گوساله). جگر، دل، قلوه، تخم‌مرغ، مواد غذایی چرب (مثل كره و خامه) و مغزها (مثل بادام و گردو) نیز مقدار زیادی خلط دم تولید می‌كنند.

زیاده‌روی در مصرف این غذاها باعث افزایش غیر طبیعی خلط دم در بدن می‌شود. امروزه به دلیل مصرف مقدار زیادی غذا و كاهش فعالیت بدنی (عدم تناسب بین ورود مواد غذایی با مصرف ٱن ها توسط بدن)، خلط دم در بدن افزایش می‌یابد و شخص دچار امتلاء (پر شدن بدن) می‌شود.

علائم افزایش خلط دم

احساس خمودگی و سنگینی به ویژه در سر و اندام‌ها، خمیازه كشیدن زیاد، كش و قوس دادن به بدن، خواب‌آلودگی و كسالت، حافظه ضعیف، خستگی‌های بی‌علت (با وجود خوردن غذاهای خوب)، احساس طعم شیرینی در دهان به ویژه در صبح‌ها، متمایل شدن رنگ و رو به سمت سرخی، جوش و دمل چركی، خونریزی از جوش‌ها (نشانه غلبه خون در بدن است)، خون دماغ شدن با كوچك‌ترین تحریك، خونریزی از لثه، عادت ماهانه زیاد در خانم‌ها، خارش پوست و داغ و گرم و رطوبتی شدن پوست.

پرهیزها و موارد مفید برای افرادی كه علائم افزایش خلط دم پیدا كرده‌اند

این افراد باید از مصرف غذاهای ذكر شده مولد دم و یا مواردی که دارای مزاج گرم و تر هستند پرهیز  کرده و در مصرف آنها زیاده‌روی ننمایند. روزه‌داری و گرسنگی كشیدن، یكی از روش‌های درمانی برای این اشخاص است، بنابراین كاهش چشمگیر حجم و كیفیت غذا برای مدتی محدود  مثلا دو هفته مفید است و این افراد باید در این مدت از غذاهایی استفاده كنند كه فقط شكم را سیر می‌كنند، ولی منجر به افزایش حجم بدن نمی‌شوند.

استفاده از انواع آش‌ها و سوپ‌های ساده  دارای كمی برنج و لپه و مقدار  بیشتری سبزی تازه كه می‌توانند حاوی یکی از ملین‌هایی مانند آلو،  تمرهندی، آب زرشك یا عصاره سماق (كه نیم ساعت آخر پخت باید اضافه شوند) باشند، در این افراد مفید است و مصرف آن به كاهش خلط دم اضافی در بدن كمك می‌كند. به این غذاها اصطلاحاً مُزَوَّرِه (از ریشه تزویر و به معنی گول زدن) گفته می‌شود، یعنی فرد غذا می‌خورد اما چیزی به اعضا و بدن او اضافه نمی‌شود.

در طب سنتی از این غذاها برای رژیم‌های لاغری استفاده می‌شود كه فقط شخص را سیر می‌كنند،  و خلط دم قابل توجهی نیز تولید نمی‌كنند. استفاده از مواد با طعم‌های ترش ماننده غوره، آبغوره، آبلیمو و خورش‌های سبزی مانند خورش كدو، بامیه، قورمه‌سبزی، آلو‌اسفناج (سرخ نشده) كه كمی ترش شده باشند (با غوره، لیمو، زرشك، آب آلبالو، آلوبخارا، تمرهندی و…) و سالاد و لبنیات (در حد متعادل)، آب میوه‌های ترش مانند آب آلبالو، آب زرشك و ترشی‌جات خانگی كه خیلی تند نباشند نیز برای این افراد مفید است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا