خواص موز در طب سنتی: میوه ای بدون عارضه و مفید برای اکثر مزاج ها
خواص موز در طب سنتی: میوه ای بدون عارضه و مفید برای اکثر مزاج ها
از خواص موز در طب سنتی می توان به این نکته اشاره کرد که این میوه برای اكثریت انسان ها با هر مزاجی بدون عارضه و مفید است.
شاید برای بسیاری از خوانندگان محترم جالب باشد بدانند که در مورد موز احادیثی وجود دارد. از جمله در کتاب معتبر کافی از قول راوی آمده است: در منا وارد بر امام رضا (ع) شدم، امام محمد تقى (ع) روى زانویش بود. حضرت موز را پوست مى كند و به او مى خورانید. ابو اسلمه گفت وارد بر حضرت رضا (ع) شدم، موز نزدیك من آورد و من خوردم.
این احادیث نشانگر مفید بودن این میوه می باشند. برخی از مفسرین، درخت موز را به عنوان مصداقی از عبارت “و طلح منضود” (درخت پربرگ که در بهشت اصحاب یمین و رستگاران از سایه آن استفاده می کنند) که در آیه 29 سوره واقعه آمده است ذکر کرده اند.
طب سنتی ابزارهای ساده ای را برای بهتر شناختن خود و پیرامونمان (مخصوصا مزاج) به ما هدیه کرده است. یكی از این ابزارها طعم ها هستند. همانطوركه قبلا اشاره نموده ایم طعم ها مزاج دارند. در طب سنتی ذكر شده طعم شیرین مزاج گرم و تر دارد.
به عبارتی وقتی یک خوراكی شیرین مزه استفاده می كنیم در ما ایجاد کیفیت گرمی و تری می كند یعنی حرارت بدن را بالا می برد، جنب وجوش را در ما زیاد کرده و به ما انرژی می دهد.
از بُعد تری هم انتظار می رود به بدن حجم بدهد. خوردنی های گرم و تر عمدتا در مقوله غذاها قرار می گیرند یعنی باعث جایگزینی مواد از دست رفته بدن شده، رشد و نمو را تداوم می دهند. غذاهای مطلق انسان كه همیشه به آن ها نیاز داریم عمدتا مزاج گرم و تر دارند مانند گندم (نان)، گوشت قرمز و بعضی میوه ها كه شیرین هستند نیز غذاییت زیادی دارند مثل انجیر، انگور و مویز که موز هم در این دسته قرار می گیرد. برخی موز را جایگزینی برای گوشت دانسته اند که سخنی قابل قبول است.
خواص موز در طب سنتی
مزاج موز گرم و تر است و برای اكثریت انسان ها بدون عارضه و مفید است. یكی از علت های جهانی و عمومی شدن آن نیز همین نكته است؛ لذا اکثر انسان ها آن را دوست دارند و از آن استفاده می كنند چون طبع انسان به شیرینی تمایل دارد.
موز غذاییت زیادی دارد و چاق كننده و انرژی بخش است و برای تقویت قوای مغزی مناسب است. جایگزین خوبی برای وعده غذایی محسوب می شود، مخصوصا كسانی كه به وعده غذای کامل معمول دسترسی ندارند یا از رژیم لاغری و گیاهخواری پیروی می كنند.
بدیهی است گیاهان مغذی و غذاهای گیاهی نسبت به غذاهای حیوانی با بدن انسان ها سازگارترند و از مهم ترین آنها می توان به نان و برنج اشاره کرد که در جهان عمومیت دارند.
موز چون خوردنش راحت است، هسته ندارد و دارای پوسته محافظتی ضخیمی است كه از نظر بهداشتی آن را حفظ و از آلودگی مصون می دارد و بدون شستن پوسته نیز قابل مصرف است (گرچه بهتر است شسته شود)، در دسته غذاهای پرطرفدار قرار می گیرد. مصرف موز برای کودکان و افراد مسن خوبست چون بافت نرمی داشته، هضم نسبتا راحتی دارد و زود به انرژی و قوا تبدیل می شود.
جالب است بدانید در احادیث، یکی از ملاك هایی كه برای میوه خوب ارائه شده است همین نداشتن هسته است.
موز برای افراد با مزاج سرد و خشك که معمولا لاغر بوده، استعداد چاقی ندارند، پوست خشک تیره ای دارند که مخصوصا در فصل پاییز خشكی آن بیشتر می شود، مشكلات اعصاب و مشكلات مفصلی دارند و از خوردنی های گرم و تر بسیار نفع می برند، مناسب است.
پس موز یكی از بهترین میوه های فصل پاییز است. كلا انسان های با مزاج های سرد از این میوه كه مزاج گرم دارد نفع می برند. موز تولید مایعات جنسی را زیاد کرده و محرک میل جنسی است.
با توجه به اینكه شیرینی آن بیش از حد نبوده (مثل خربزه) كه برای بعضی افراد ایجاد حساسیت كند بلکه در حد میانه است و آزار دهنده نیست؛ بنابراین گرم مزاجان نیز مخصوصا در فصول سرد از این میوه معمولا عارضه ای نمی بینند.
خواص موز در طب سنتی: احتیاطات
در گرم مزاجان و در اقلیم های گرمسیری باید با احتیاط مصرف شود چون مخصوصا در افراد گرم و خشك ممكن است منجر به افزایش حرارت بدن و یا صفرا و دم شود.
از علایم افزایش این اخلاط این است كه شخص دچار تلخی دهان صبحگاهی، خارش، افزایش حرارت در بدن، حالت سنگینی در بدن و سر، بروز جوش های پوستی و از این قبیل عوارض می شود كه در اینصورت باید اولا از خوردن آن پرهیز كنند، مخصوصا كسانی كه حساسیت به این میوه دارند یا مزاجشان گرم است پس از استفاده موز از یك خوردنی رو به ترش یا ملس مثل شربت سكنجبین و یا كمی آبغوره و یا آب انار هم استفاده كنند تا عوارض به آنها نرسد.
افرادی كه با مصرف این میوه یبوست می گیرند باید احتیاط كرده و از ملین هایی مثل خاكشیر نیز استفاده كنند.