صرع: علل بروز، پبیشگیری و درمان با طب سنتی
صرع: علل بروز، پبیشگیری و درمان با طب سنتی
صرع در لغت به معنی سقوط و افتادن است. حواس و حرکت بدن فرد در صرع دچار اختلال می شود ،ناگهان میافتد، نه چیزی متوجه می شود، نه چیزی حس می کند و حتی نمی تواند حرکتی داشته باشد.
علل بروز صرع از دیدگاه طب سنتی
برای صرع در طب سنتی علتهای مختلفی ذکر شده است؛ یکی از علتهای آن امتلاء به معنی انباشته شدن مواد زائد در بدن ذکر شده است. یكی دیگر از علتها انقباض مغز میباشد (بعضی مفاهیم در طب سنتی وجود دارند که به تدریج در طب جدید آشکار میشوند مانند حرکت، انقباض و انبساط مغز، عروق، بطنها و مجاری داخل مغز). علت سوم ناشی از خشكی است كه به ندرت اتفاق میافتد.
همانطور که بیان شد صرع ممكن است به دلیل انباشته شدن مواد زائد رخ دهد که این انباشتن میتواند در مغز یا در جایی دیگری از بدن اتفاق افتد. اگر مواد زائد در خود مغز انباشته شوند، مجاری داخل مغز دچار انقباض،گرفتگی و انسدادهای نسبی میشود و درنهایت میتواند صرع ایجاد کند.
هنگامی که انباشتن مواد زائد در جایی دیگر از بدن اتفاق افتد (بیماریهای مشارکتی)، بخاراتی تولید میشود که به مغز رسیده و آن را منقبض میكند؛ ممکن است در عضلات تجمع پیدا کند و حالت گرفتگی عضلانی ایجاد کند.
در فردی ممکن است زیر پوست تجمع یابد و تولید لیپوم وتودههای زیرپوستی کند. تجمع مواد زائد در رحم و تخمدان ایجاد فیبروم و کیست میکند. کبد چرب ناشی از تجمع مواد زائد در کبد است. یکی از عوارض تجمع مواد زائد در مغز صرع است.
امتلاء زمانی اتفاق میافتد كه تناسبی بین ورود مواد به بدن، مصرف و خروج آن وجود نداشته باشد و معمولاً در مواردی مانند پرخوری، درهم خوری، كم فعالیتی، عدم ورزش و یبوست اتفاق میافتد. مانند اتاقی که مرتب اجناسی وارد آن شود و چیزی از آن خارج نشود. پس از گذشت مدت زمانی این اتاق پر میشود. بدن هم مانند آن اتاق است. بایستی به اندازه خورد، قبل از سیر شدن کامل از غذا خوردن دست کشید وغذا را خوب جوید.
امتلاء میتواند برای همه اخلاط اتفاق افتد اما شایعترین اخلاطی که ایجاد صرع میکنند بلغم و سودا (اخلاط سرد) هستند. چون مغز هم سرد است استعداد تجمع این اخلاط در مغز مقداری بیشتر است. بین مردم معروف است که هرکسی که صرع دارد گرمی بخورد و از سردیجات پرهیز کند. این مطلب تاحدی درست است امامطلقاً درست نیست.
گاهی صرع به دلیل حساس بودن مغز انسان اتفاق میافتد. بعضی افراد اصطلاحاً ذكاءالحس (خیلی با ذکاوت، نکته سنج، بسیار دقیق و ظریف) هستند. این اتفاق بیشتر برای کسانی می افتد که مغزهای روبه خشك دارند (گرم وخشک یا گاهی سرد و خشک).
به عنوان مثال این افراد به صدای دزدگیر ماشین که درچندكوچه آن طرفتر به صدا در میآید حساس هستند،یا با صدای بال زدن مگس از خواب میپرند، همه جا باید ساکت باشد تا به خواب روند، بوها را خیلی خوب و دقیق متوجه میشوند (بوی غذایی که در حال ته گرفتن است را به سرعت متوجه میشوند، به عطرها حساسند و غیره).
چنین افرادی که مغزی حساس و تحریک پذیر دارند، میتوانند مستعد صرع هم باشند. برای درمان این افراد، بایستی حساسیت این افراد کم شود. مرحله اول درمان پرهیز از كمخوابی، بیخوابی، فیلمهای محرك، بوهای تند، نورهای تند و افزایش خواب است. در مرحله بعدی بایستی مصرف غذاهایی به آنها توصیه شود که اصطلاحاً لعابدار و رو به خنك هستند و ماندگاری بالا در مغز دارند مانند سیرابی و شیردان، پاچه گوسفند و لعاب جو.
به طور کل صرع در بچه ها بیشتر مشاهده میشود. می توان این گونه توجیه کرد که رطوبت در بدن بچه ها بیشتر است، ساعات زیادی در روز خواب هستند که خود باعث افزایش رطوبت بدن میشود. در دوره بارداری بچه چندین ماه دریک محیط رطوبتی قراردارد و پس از به دنیا آمدن این رطوبت راه به همراه دارد. حال اگر مادر در غذا خوردن تدابیر مربوطه را رعایت نکند، رطوبت زائد میتواند از طریق شیر به بچه برسد. تکان دادن بچه ها در گهواره به پاکسازی بدن از مواد زائد کمک میکند.
گاهی اوقات در کودکان تب باعث ایجاد صرع میشود؛ رخ دادن تب در بچهها، مخصوصاً با مزاج خشك كه وزن كمی دارند، لاغرند، معمولا وزن تولدشان كم است و خشكی مزاج و مغز دارند، باعث بالا رفتن حرارت بدن میشود، رطوبتها از بین میبرد و باعث افزایش حساسیت مغز میشود.
این بچهها معمولا به راحتی نمیخوابند، شلوغ میكنند، گریه میكنند، خوب غذا نمیخورند و بعد از تب حالت صرع و تشنج در آنها ایجاد میشود. باید توجه كرد كه همه صرع ها ناشی از گرمی یا سردی نیست که این خود باعث انتخاب روش درمانی متفاوتی میشود. مادر هم باید رژیم غذایی خاصی را رعایت كند و مصرف گرمیجات و عوامل محرك را به حداقل برساند.
صرع چهره های مختلفی دارد؛ یک نفر دچارصرع میشود و چشمانش ثابت میماند، فردی تكان نمیخورد، فردی دیگر خروج کف از دهان هم دارد، فردی قبل از صرع دچار علائم هشدار دهنده مانند اختلالات بویایی میشود و بزاق، مخاط بینی و اشک چشم به مقدار زیاد ترشح میشود.
راهکارهای درمانی صرع
مانند درمان بسیاری از بیماریها در طب سنتی، برای درمان صرع نیز سه مرحله وجود دارد: اولین قدم همیشه پرهیز است. دومین مرحله نٌضج به معنی پختگی و به تمامیت رسیدن مواد داخل بدن و قابل مصرف و مرحله آخر دفع شدن آن از بدن است. به عنوان مثال سیبی نرسیده، سیبی است که نضج پیدا نكرده است.
سیب بعد از رسیدن دچار پختگی شده و آماده مصرف میشود.در بدن مواد نضج نیافته وجود دارد مانند رطوبتهای ژله مانند و پف آلودگیها كه قابلیت مصرف و دفع ندارند و بایستی به بدن فرصت پختن این مواد را داد.
چنانچه این مواد در بدن تجمع پیدا كنند،چاقی، پف آلودگی، خماری، حافظه كم، كابوس، صرع و غیره میتواند ایجاد شود. اسهال ایجاد کردن یکی از راههای دفع مواد زائد تجمع پیدا کرده در بدن است که با موادی از قبیل دمنوشها و عرقیجات اسطوخودوس، بادرنجبویه، بابونه، آویشن میتواند انجام شود.
یبوست در صورت وجود بایستی درمان شود. یکی از روشهای درمان یبوست در قدیم و امروز تنقیه است که بایستی توسط پزشك متخصص انجام شود. برای این کار، داروهای گیاهی مثل اسطوخودوس و بابونه یا عصارههای آنها را در آب ولرم ریخته و از طریق مقعد وارد روده میکنند. این پاكسازی به دفع مواد زائد بدن كمك میكند. در واقع وقتی این مواد زائد از کل بدن دفع میشوند، میزان آن در مغز هم كم میشود.
عطسه كردن با تكانهایی كه در سر ایجاد میکند باعث دفع مواد زائد تجمع پیدا کرده در سر میشود.
چکاندن روغن بابونه در بینی، گرم نگه داشتن سر، گاهی آفتاب گرفتن در فصلهای سرد، نخوابیدن در اتاق سرد و جای سرد یا در سایه برای فردی با مزاج سرد و مخصوصا در فصل سرد میتواند به افرادی که دچار حمله صرع میشوند کمک کند.
جالب است كه این افراد در فصلهای سرد و همینطور در شب حملاتشان بیشتر می شود.
ورزش برای این افراد نسبت به غذادر اولویت قرار دارد. در واقع ورزش گرمی بدن را افزایش میدهد و رطوبتهای زائد بدن را دفع میكند. ماساژ، دلك و غمزکه همان ماساژهای قدیمی هستند به دفع رطوبتها و سردیهاكمك میكنند و باعث كاهش حملات صرع و شدت آن میشوند.
اخلاط گرم هم میتوانند در بدن تجمع پیدا كنند و ایجاد صرع كنند که البته با احتمال كمتر صورت میگیرد. گرمی صرع را در افراد با غلبه خلط خون تحریك میكند. حال موقعیتی را در نظر بگیرید که این فرد شب آب گوشت (غذای سنگین) خورده، فشارش بالا رفته و تجمع خلط خون پیدا كرده است. گاهی اوقات این افراد دچار صرع میشوند كه ناشی از افزایش خلط دم میباشد.
راه حل آن مثل همیشه در درجه اول پرهیز است؛ مصرف غذاهای سنگین، چرب، گوشت قرمز، روغنها و برنج زیاد باید محدود شود.
یکی از غذاهایی که به این افراد توصیه میشود آشی است كه بیشتر آن سبزی و مقداری لپه است. کلا مقدار غذای مصرفی در این افراد بایستی کم شود و از مایعات و سالادجات بیشتر استفاده کنند.
راه حل بعدی پاكسازی بدن میباشد که برای مواد زائد مختلف متفاوت میباشد. به عنوان مثال در مورد سودا پاکسازی با مصلح و ملین انجام میشود. بهترین راه دفع خلط خون و دم خونگیری از بدن است که به روشهای مختلف (مانند حجامت كردن و فصد كردن) در قدیم صورت میگرفته است.
امروزه این روشها بایستی با تجویز پزشك متبحر انجام گیرد. اگر این روشها به جا و درست انجام شوند، به عنوان مثال با یك مرحله فصد، فرد تا مدتها حملهای ندارد و حالش خوب است.
البته لازم به ذکر است که خونگیری به تنهایی كافی نیست و حتماً تغییر سبك زندگی و پرهیز باید لحاظشود.در صورت وجود یبوست این افراد بایستی مسهلهای رو به خنك مثل آلو بخارا و تمر هندیهای تازه و ملس استفاده کنند.مصرف روغنهای خوراكی مثل روغن زیتون نیز مفید میباشد.
یكی دیگر از اخلاط بدن خلط صفرا است كه به دلیل سبكی و روانی معمولاً ایجاد صرع نمیكند. اما گاهی اوقات در این افراد هم صرع مشاهده میشود. معمولا در این افراد رنگ چهره زرد است، احساس تهوع زیاد است، قبل از حمله صرع، احساس تلخی دهان ممكن است داشته باشند، حرارت سر بالا میرود و بیقرار میشوند که اینها از نشانههای افزایش خلط صفرا میباشد.
مصرف غذاهایی که صفرا را زیاد میكند مثل ادویه جات تند، غذاهای سرخ كرده، تحریك به وسیله فیلمهای اكشن، موسیقی های تند، نور زیاد محیط، عطرهای تند، بیخوابی، مغز را رو به گرمی و خشكی میبرد و احتمال صرع در این افراد بیشتر میشود. برای این افراد خنكیجات مفید است و علایمشان را بهبود میبخشد.
سكنجبین، شربت آلو، تمرهندی، گاهی مقداری شربت با آبغوره و شربتهای آبلیمو كه رو به خنكی است مفید میباشد. چکاندن روغن بنفشه در بینی، مالیدن روغن خنك به سر، ماساژ های ملایم و ورزشهایی مانند شنا كه رو به خنكی است مفید میباشد و علایم را بهبود میبخشد.
گاهی ماده زائد در مغز جمع شده كه این تجمع باعث صرع میشود. گاهی تجمع مواد زائد جایی دیگر در بدن رخ میدهد. با اینکه این تجمع به صورت مستقیم در مغز نیست ولی اثراتش به مغز میرسد.
این اثرات را حكما به بخار تفسیر كرده اند. امروز در علم طب جدید نیز اثبات شده که گازهایی در بدن شكل میگیرد، این گازها از جنس دیاكسیدكربن و نیتروژن هستند که در بدن حركت میكنند. این گازهادر تمامی اعضا ممكن است تولید شوند (چون همه اعضا دارای متابولیسم و سوخت و ساز هستند) ولی به طور عمده در سیستم گوارش شکل میگیرند.
اگر در معده مواد زائد جمع شود، معده سنگین شده و غذا هضم نمیشود. غذا ساعتها در معده باقی میماند و بادگلو، بوی نامطبوع، ترش كردن و نفخ كردن معده رخ میدهد. در هم غذا خوردن و پرخوری، باعث اختلال معده و تجمع مواد زائد در آن میشود.
اخلاط سودا و بلغم اخلاطی هستند که ضمن این فرایند بیشتر تولید میشوند. اگر گازهایی تولید شده زیاد باشند، مغز واكنش میدهد. استفاده مکرر و زیاد از موادی که تولید گاز میکنند مانند پیاز، سیر، تره و موادی که بوهای خیلی تند دارند یا غذاهای نفاخ مثلاً حبوبات، ایجاد نفخ و گازهایی در بدن میكند كه متصاعد شده و بالا میرود.
اگر این بخارات به مغز برسد، روی بافت مغز تاثیر گذاشته و جمعشدگی در مغز اتفاق میافتد. انقباض چه در مغز، بطنها، حفرات مغز و مجاری موجود در آن باعث کند شدن جریان عصبی یا حتی متوقف شدن آن میشود. این كندی یا توقف گذرا باعث صرع میشود.
گاهی اوقات معده خالی نیز میتواند سبب حملات صرعی شود. این اتفاق زمانی می افتد كه مقدار ماده زائد كم است، ولی یك ماده قوی و بسیار محرك مانند صفرا و سودا وجود دارد. گاهی اوقات پس از پرخوری فرد دچار صرع میشود که معمولا این نوع حملات در افراد چاق مشاهده میشود. در این حالت مقادیر زیادی اخلاط در معده جمع شده است.
یكی از بهترین راهها برای رفع علت صرع ناشی از تجمع مواد زائد در معده، قی كردن است. یکی از درمانهای مسمومیت در قدیم دادن دارویی به آن فرد بوده كه غذا را برگرداند. به عنوان مثال خوراندن یكی دو لیوان آب نمك یا به صورت مخلوط با سكنجبین یا مخلوط آب ترب و شوید (این ترکیب قی آورتر است).
پس از قی كردن بایستی تقویت معده صورت گیرد. معدهای كه ضعیف و سست شده است (در واقع حالت نیمه فلج پیدا كرده است) باید قوی شود. برای قوی كردن معده مالیدن روغنهای گرم روی ناحیه معده مانند روغن بابونه، مصرف مقداری گرمیهای مختصر مثل زنجبیل، مربای گل قند، رب به و سیب توصیه شده است.
طرز تهیه مربای گل قند: گل سرخ را به مدت چند روز در شكر سرخ قرار میدهند و مخلوط میكنند. این مخلوط به تدریج به گل قند تبدیل میشود كه برای معده مفید است.
طرز تهیه رب به یا سیب: آب سیب یا به را بگیرید و روی كتری به روش غیر مستقیم بایستی حرارت ببیند (مستقیم روی شعله قرار نمیگیرد).بعد از حدود 12-18 ساعت با حرارت غیر مستقیم به حالت مربا درمیآیدکه برای معده بسیار برای مفید است و هضم راحتی دارد (مخصوصا برای کسانی که با خوردن به و سیب دچار نفخ میشوند، بسیار مفید است).
طرز تهیه شربت جلاب: آب و شكر جوشانده شود، سپس زعفران و كمی گلاب اضافه میشود كه تبدیل به جلاب میشود. این نوشیدنی، بهترین نوشیدنی برای كسانی است كه معده سرد دارند.
گوشت پرندگان کوچک مانند بلدرچین و گوشت بره برای معدههای سرد و ضعیف مفید است. دارچین (مانند چای دارچین و زعفران)، حریره بادام و انواع فرنی نیز میتوانند معدههای سرد را تقویت كنند.
در مقابل معده های سرد، بعضی از معده ها خیلی گرم هستند. كاهو، خرفه، رب به و سیب (مفید برای معده های سرد و گرم) میتواند تقویت كننده معدههای گرم باشد. لازم به ذکر است که معده های گرم، حرارت زیاد و حالت سوزش دارند و اصطلاحاً بخارات سوزنده در آن زیاد میشود.
ممکن است مواد زائد در طحال انباشته شوند كه در این صورت زیر دنده چپ با فشار درد میگیرد. گاهی اوقات مواد زائد در مجاری تناسلی جمع میشوند. در افرادی كه تا سنین بالا ازدواج نكردهاند یا كسانی كه اختلال عادت ماهانه دارند، تجمع مواد زائد در جهاز و آلات تناسلی ممكن است منجر به صرع شود.
حملات صرع گاهی اوقات در افراد باردار نیز مشاهده میشود. میتوان اینطور تفسیر کرد که در بارداری دفع مواد زائد از طریق عادات ماهانه صورت نمیگیرد، معمولا این افراد ورزش هم نمیكنند، فقط خوردن و استراحت، درنتیجه تجمع مواد زائد و نهایتا صرع رخ میدهد.
یكی از نشانه های تجمع مواد زائد در كبد، درد در سمت راست و زیر دنده است. گاهی اوقات تورم ناحیه دست و پا هم در این افراد مشاهده می شود. مسلماً ماساژ برای این افراد بسیار مفید است و جلو حملات صرع را میگیرد.
بهتر است در این افراد بالای ناحیه بازو یا ران را ببندند تا صعود بخارات مقداری کاسته شود و حملات صرع کاهش یابد. روغن مالی برای این افراد خیلی مفید است، به خصوص در كسانی كه دست و پای خشكی دارند، روغن مالی به همراه ماساژ بسیار كمك كننده است.
چنانچه تجمع مواد زائد در مغز باشد، با بادكش گذاشتن روی پشت ساق پا و بازوها و ماساژ مواد زائد از مغز به سمت آن اندام كشیده میشود. اگر تجمع مواد زائد در اندامها باشد، معمولاً با احساس درد در دست و پا همراه است که بایستی بادكشها در پشت ساق پا و به سمت ناحیه لگن صورت گیرد. روغن مالی نیز از پنجه پا به سمت ناحیه لگن بایستی صورت گیرد یا از لای انگشتان دست شروع شده و به سمت شانه روغن مالی ادامه یابد. بستن دست و پا (البته نه به صورت خیلی محکم) میتواند كمك كننده باشد.
گاهی اوقات مغز به منظور جلوگیری از ورود سم به خودش ایجاد صرع میکند. این سم میتواند به وسیله گزیده شدن توسط عقرب یا مار وارد بدن شده باشد، یا در اثر زیاده روی در مصرف دارو یا سمی دیگر ایجاد شده باشد و یا حتی مسمومیت با مواد غذایی ممكن است ایجاد صرع كند.
جمع بندی در مورد صرع
رعایت نکات زیر در همه افرادی مبتلا به صرع، مفید است: اول، شناخت مزاج و رعایت تدابیر مزاج مربوطه و سبك زندگی مربوطه، دوم، تحریک به ایجاد عطسه (عطسه یكی از پاك كنندههای مغز و سر هست)، سوم، چکاندن روغن در بینی در صورت احساس خشکی در بینی و مالیدن روغن به سر و صورت (مانند روغن بادام شیرین که برای همه طبعها مفید است)، دود کردن اسپند، كندر و سایر گیاهان خوش بو، علاوه بر داشتن بوی خوش، در مغز نفوذ کرده و باعث پاكسازی مغز و سر میشود.
از جمله موارد دیگر که بهتر است این افراد رعایت کنند میتوان موارد زیر را ذکر کرد:عدم داشتن حركت سریع یا ناگهانی، در ارتفاع ایستادن و نگاه كردن، شنیدن خبرهای مهیج، ترس زیاد و شادی بیش از حد، عدم توقف زیاد در حمام و یا مکانهای با رطوبت بالا مانند كوهستان، پرهیز از سرما مخصوصاً هنگام شب و خواب.
خواب این افراد بایستی متعادل باشد، خواب زیاد در مزاجهای سرد و خواب كم مخصوصاً در مزاجهای خشك و حرارتی میتواند عامل ایجاد صرع باشد.ورزش بسیار مفید است.
غذاهای محرك و تند، غذاهایی كه ایجاد گاز میكنند و نفاخ هستند (مانند تره، سیر پیاز و نوشابههای گازدار)، غذاهای خیلی سنگین، فستفودها و گوشت گاو در همه افراد و با همه مزاجها ایجاد صرع میكنند. مصرف زیاد میوههای سرد و تر مثل هندوانه، خیار و سالاد جات و همین طور لبنیات میتواند در مزاجهای سرد و تر ایجاد صرع كند.
تالیف: دکترسید مهدی میرغضنفری، پزشک، دکترای تخصصی (PhD) فیزیولوژی، معاون پژوهشی و مدير گروه طب سنتی دانشکده پزشکی و عضو هیئت علمی (دانشیار) دانشگاه علوم پزشکی ارتش، و پژوهشگر طب سنتی ایرانی
تدوین: راحله حسنی: دکترای تخصصی(PhD) سیستماتیک گیاهی، پژوهشگر طب سنتی ایرانی