بیاموزیدتدابیر خوردن و خوردنی ها

جو مفید گرم مزاجان در فصول گرم

جو مفید گرم مزاجان در فصول گرم

جو

جو (شعیر) طبیعت و مزاج سرد و خشكی دارد و بهترین جو آن است كه دانه آن بزرگ، سنگین، سفید و رسیده باشد. البته از نظر میزان غذاییت از گندم و برنج كمتر است؛ لذا شخص را خیلی چاق نمی‌كند بنابراین امروزه برای رژیم های لاغری از جو یا نان جو استفاده می شود.

احادیثی در مورد نان جو داریم؛ نقل شده است كه پیامبر خدا (ص) در كل ایام عمر مباركشان جز نان جو، نان دیگری استفاده نكردند.

از امام صادق(ع) حدیث هست كه «اگر خداوند در چیزی بیش از جو بهبود‌ دهندگی می‌دید، آن را خوراك پیامبران قرار نمی داد.»

از امام رضا(ع) در كتاب معتبر كافی آمده كه «برتری نان جو بر گندم همانند برتری ما (ائمه اطهار) بر دیگر مردمان است. هیچ پیامبری نیست كه برای خورنده جو دعا نكرده و برای او بركت نخواسته باشد و هیچ درونی نیست كه جو بدان درآمده و همه دردها از آن بیرون نرفته باشد. جو خوراك پیامبران و غذای نیكان است. خداوند متعال جز این نخواسته كه خوراك پیامبران خویش را جو قرار دهد.»

این احادیث اهمیت این دانه ارزشمند را مشخص می كند.

جو به دلیل سرد بودن برای گرم مزاجان بسیار مناسب است، مخصوصا برای فصول گرم تابستان برای اشخاص گرم مزاج مصرف آن توصیه می شود. اما برای كسی كه مزاج سرد دارد ممکن است شخص را اذیت كند.

بنابراین باید توجه داشت كه احادیث باید حتما بررسی و تفسیر شده، شرایط زمان و مکان قدیم و امروز هم لحاظ شود و اینگونه نیست كه هر حدیث طبی الزاما برای هر شخصی در هر زمان و مکانی قابل استفاده باشد؛ به‌جز برخی از احادیث كه برای همه مردم است.

جو به دلیل سرد بودن، نفخ و گاز بیشتری در سیستم گوارش ایجاد می كند.

جو اگر پوست‌كنده و نیم‌كوب باشد كه امروزه به آن جوی «پرك» گفته می شود، مواد غذایی‌اش راحت‌تر آزاد شده و خشكی آن نیز كمتر و هضم آن راحت‌تر است.

برای تر و تازه شدن رنگ بدن خوردن جو و نان جو توصیه شده است. اگر شخص طولانی مدت از این نان استفاده كند لازم است همراه با آن از یك مقدار گرمی‌جات همچون عسل، خرما، ادویه‌جات، نبات و غیره استفاده كند تا جلوی ایجاد سردی بیش از حد در بدن را بگیرد.

بنابراین هر غذایی كه با جو درست می شود، سوپ، آش و غیره هم طبع خنكی داشته و برای فصول گرم و برای گرم مزاجان مفید هستند؛ و لذا جلوی تشنگی را نیز می‌گیرد.

بنابراین مصرف آن هنگام سحر خصوصا در ماه رمضان در فصل های گرم برای گرم‌مزاجان بسیار مناسب است تا طی روز راحت روزه بگیرند.

اگرجو را با آب تنها بپزند (نسبت جو به آب می تواند یک به چهارده باشد) مایعی كه به دنبال پخته شدن جو بدست می آید مایعی لزج دارای خاصیت رطوبت بخشی زیاد به بدن و مفید برای فصول و مزاج های گرم است.

تشنگی هایی كه با آب به‌خوبی برطرف نمی شود با این مایع كه به آن ماءالشعیر طبی گفته می شود برطرف خواهد شد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا