تدابیر خواب و بیداری

ارتباط خواب و بیداری با حفظ سلامت

ارتباط خواب و بیداری با سلامت

خواب و بیداری
خواب و بیداری

از دیدگاه طب سنتی ایرانی، سبک زندگی سالم که تمام بخش های زندگی شخص در شبانه روز را در برمی گیرد، بر شش اصل ضروری استوار است؛ به طوری که باید هر شش اصل، درست و بجا باشند تا شخص بتواند طعم سلامتی کامل را بچشد.

این موارد شامل خوردنی ها و آشامیدنی ها، خصوصیات اقلیمی و محیطی و آب و هوا، فعالیت بدنی و استراحت، رخدادهای روانی، خواب و بیداری و پاکسازی بدن از مواد زائد می شود.

در این مقاله به بررسی تاثیر خواب و بیداری بر سلامت می پردازیم.

خوابیدن، معادل سكون بدنی- روانی و بیداری، معادل فعالیت بدنی- روانی است، بنابراین انسان هرچه بیشتر بیدار باشد، بدن او بیشتر به سمت گرمی و خشكی میل پیدا می‌كند و رطوبت بدن كاهش می‌یابد.

برعكس، هرچه فرد بیشتر بخوابد، رطوبت‌های بدن و همچنین رطوبت مغز بیشتر می‌شود و بدن به سمت سردی گرایش پیدا می‌كند.

ارتباط غذاها با خواب و بیداری

اگر به دلایلی، خواب شخص كم شده و بیشتر بیدار باشد (مثلا به دلیل درگیر شدن در پروژه‌های سنگین کاری یا امتحانات  سخت و مهم مانند كنكور و یا به دلیل استرس‌های روحی روانی)، به دلیل متمایل شدن بدن و مغز به سمت گرمی و خشكی در این شرایط، باید غذاهای با مزاج گرم و خشك را مصرف نكنند و یا با احتیاط نمایند.

این غذاها عبارتند از: غذاهای تند با ادویه زیاد (مانند فلفل، زنجفیل و دارچین)، سرخ كردنی‌ها، شوری‌جات، مغزهای پرانرژی (مانند فندق و بادام زمینی)، گوشت‌ها و مخصوصاً گوشت پرندگانی چون بلدرچین و سایر مواد گرم و خشك.

از طرف دیگر این افراد باید خوردنی‌ها و نوشیدنی‌های با مزاج تا حدودی سرد و رطوبتی مصرف كنند.

مثلاً نوشیدن چای دارچین یا چای زعفران برای آنها مناسب نیست. كاهو برای این افراد مفید است ( سرد و تر و خواب‌آور است). مصرف آب و میوه‌جات و سبزیجات حاوی رطوبت بیشتر (مانند هلو، شلیل، آلو، هندوانه، خیارهای بزرگ با رطوبت بیشتر)، طعم‌های ترش و ملس مانند آلبالو و همچنین لبنیات مانند ماست و دوغ برای این افراد مفید است، زیرا ضمن جلوگیری از گرمی و خشكی بیشتر، باعث القای خواب هم می‌شوند و اثر دوجانبه دارند.

همچنین به افراد با مزاج سرد و تر توصیه می‌شود زیاد نخوابند، زیرا با خوابیدن زیاد، رطوبت بیشتر می‌شود. این افراد باید از غذاهای سرد و تر به میزان كمتر استفاده كنند تا خوابشان كمتر شده و راحت‌تر از خواب بیدار شوند.

یک دیدگاه

  1. ضمن عرض سلام و ادب و خسته نباشید خدمت امیر الاطبا،امیرالحکما جناب آقای دکتر سید مهدی میرغضنفری،از تمامی زحمات شما و مطالب بسیار مفید و علمی و کاربردی که به زبان بسیار ساده و بلیغ عنایت می فرمایید کمال تشکر و قدردانی را دارم خدا به شما طول عمر توام با سلامتی و جوانی روز افزون عنایت کند ما چیزی در دسترس برای هدیه به شما نداریم ان شاءالله امام زمان همیشه و هر روز به شما عوض و پاداش بده یاعلی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا