بیاموزیدتدابیر خوردن و خوردنی ها

برنج غذای مركب‌القوا

برنج غذای مركب‌القوا

برنج

مزاج برنج سرد و خشك است؛ یعنی شبیه جو، اما سردی برنج كمتر از جو است. بعضی از حكما هم گفته اند در حد مختصری گرم است و نكته بسیار جالب و شاید منحصر به فرد در مورد برنج این است كه در گرم مزاجان ایجاد گرمای معتدل و در سرد مزاجان ایجاد سردی معتدل می كند و اصطلاحا مركب‌القوا می‌باشد.

غذاییت برنج بین گندم و جو است؛ یعنی از گندم كمتر و از جو بیشتر است. پس برنج هم چاق كننده می باشد، اما نه به میزان نان و گندم؛ اما امروزه چون معمولا بیشتر از نان استفاده می شود اثر چاق كنندگی آن واضح تر است.

برنج نیز مانند گندم باعث حفظ سلامتی و طولانی تر شدن عمر می شود، ولی نكته اینجاست كه در قدیم برنج به میزان امروز مصرف نمی شده است؛ در کل هم نباید بیش از حد مصرف شود.

برنج برای تقویت قوای جنسی و تولید مایعات و سلولهای جنسی نیز خوب است، مخصوصا وقتی كه به صورت شیر برنج آماده شود؛ یعنی با شیر جوشیده و شكر فرآوری شود كه هم رنگ پوست را نیكو می‌كند و هم باعث طولانی شدن عمر و تقویت قوای جنسی می شود.

اگر برنج همراه سماق یا همراه ماست استفاده شود، درجه سردی آن افزایش و حالت قابض پیدا می كند؛ بنابراین برای اسهال مفید خواهد بود. اینكه امروزه هم كته و ماست را به شخصی كه اسهال طولانی گرفته توصیه می كنند به همین دلیل است؛ چون حالت قابض دارد. اگر برنج همراه دوغ مصرف شود برای خنك كردن مزاج و رفع عطش بسیار مفید است.

نان برنجی در قدیم بیشتر استفاده می شده، اما امروز كمتر است. هضم نان برنجی سخت‌تر از نان گندم است و دیرتر از معده، روده ها و سیستم گوارشمی گذرد و برای همین هم در حدیث امام صادق (ع) اشاره شده كه «برنج از صبح تا شب در درون انسان می ماند» پس برای مردم قدیم مناسب بوده است نه برای مردم امروز؛ چون معده ها در عصر ما ضعیف است و از پس هضم نان برنجی خوب بر نمی‌آید، مگر افرادی كه قوی بنیه و ورزشكار هستند.

اگر كسی خواست نان برنجی بخورد، باید همراه مقداری نمك یا چربی یا شیر و یا گرمی‌جاتی چون زیره، سیر، عسل، شیره خرما و انگور استفاده كند تا عارضه آن كم شده و اصطلاحا به صورت نان چرب یا شیرمال استفاده شود تا خیلی طولانی در سیستم گوارش نماند و ایجاد انسداد نكند.

در مورد برنج احادیثی وجود دارد از آن جمله: پیامبر خدا (ص) می فرمایند «برنج در میان خوراكی ها بسان مهتر یا رییس در میان قوم است.» در حدیث دیگری پیامبر خدا(ص) به برنج و گوشت به عنوان خوراكی های خوب اشاره و تاكید فرموده اند.

در جای دیگر پیامبر خدا (ص) می فرمایند «برنج نیكو دارویی است؛ سرد و سالم و بركنار از هر بیماری.»

در كتاب كافی از امام صادق(ع) آمده است كه «برنج نیكو غذایی است و ما آن را برای بیماران خویش نگه می داریم.»

باز امام صادق (ع) در كتاب كافی فرمودند «از جانب شما چیزی دوست داشتنی‌تر از برنج و بنفشه برای ما نمی آید.» (احتمالا خطاب به مردم كشورهای دیگر یا ایران این را فرموده اند).

امام صادق (ع) می فرمایند «من از دردی سخت در رنج بودم و در این هنگام به من الهام شد كه برنج بخورم گفتم كه آن را فراهم آوردند سپس خدا با آن دردم را از میان برد.»

در مورد نان برنجی نیز سه حدیث معتبر در كتاب كافی آمده است؛ امام صادق (ع) فرمودند:«به كسی كه شكم درد دارد نان برنج بدهید؛ چرا كه چیزی سودمندتر از آن به شكم چنین بیماری در نیامده است (البته باید توجه داشت که انواع دل درد با انواع علت ها وجود دارد که نیاز به کار مطالعاتی پژوهشی دارد تا ابعاد این حدیث نورانی مشخص شود)؛ آن، معده را كاملا پاك می كند و درد را به كلی از بدن بیرون می‌كشد.»

و ایشان می فرمایندكه «تنها نان برنج است كه از صبح تا شب در درون انسان می‌ماند.» از امام رضا (ع) نقل شده است كه فرمودند: «چیزی سودمند تر از نان برنج به درون مسلول در نمی آید.»

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا