بیاموزیدتدابیر خوردن و خوردنی ها

خواص کدو در طب سنتی: کمک به رفع غلبه صفرا

خواص کدو در طب سنتی: کمک به رفع غلبه صفرا

خواص کدو در طب سنتی
خواص کدو در طب سنتی

یکی از خواص کدو در طب سنتی کمک بع درمان غلبه صفرا است. لازم بذکر است منظور از کدو در این مطلب کدوی خورشی یا همان کدوی سبز است.

در بسیاری از احادیث ذکر شده است که کدو باعث تقویت مغز می‌شود.

در حدیثی از پیامبر (ص) نقل شده است: برشما باد مصرف کدو چراکه مغز را افزون می سازد. همچنین رسول خدا فرموده‌اند کدو مغز را بزرگ نموده و عقل را افزون می‌سازد.

جالب اینجاست که مزاج کدو سرد وتر است و ممکن است تصور شود مناسب مغز نیست ولی بدن ما به رطوبت طبیعی نیاز دارد. یکی از موادی که رطوبت خوبی برای بدن تامین می کند همین کدو است.

در واقع برخی خوردنی ها بنام مرطبات هستند یعنی حاوی رطوبت درونی هستند که برای بدن مفید است و داخل بدن می‌ماند. می دانیم که هرچیزی که رطوبت داشته باشد ایجاد حجم می کند و طراوت وشادابی می دهد.

مزاج مغز و نخاع (سیستم عصبی مرکزی) سرد و تر است و در نتیجه از غذای هم مزاج خود بیشتر نفع می برند یعنی مزاج سرد و تر کدو مناسب مغز می باشد.

همانطور که می دانیم در بیماری آلزایمرچروکیدگی مغز اتفاق می‌افتد که با حفظ رطوبت مناسب ممکن است بتوان از آن پیشگیری نمود.

اما متاسفانه امروزه شاهد مصرف کم این گیاه خورشی در سبد غذایی مردم هستیم.

خواص کدو در طب سنتی

از رسول اکرم (ص) نقل شده است که کدو مغز را می پالاید و آن را می‌افزاید. به طور کلی کدو باز کننده سده ها و پاکسازی کننده بدن شامل مجاری صفراوی، عروق مویرگی، مجاری ریز داخل کبد، مجاری تنفسی و … می باشد.

کدو ادرار را زیاد می کند،و  از طریق پاکسازی سیستم گوارشی و ادراری نرم کننده شکم است.

کدو حتی مجاری سیستم عصبی را نیز پاکسازی می کند به این صورت که مانع از تجمع مایع مغزی-نخاعی می شود که بسیاری از مشکلات از جمله سنگینی سر وپف آلودگی و احساس پکری ناشی از تجمع زیاد این مایع است.

پیامبر اکرم به حضرت علی فرمودند: کدو بخور زیرا هرکس آن را بخورد خویش نیکو و رویش شاداب می شود. مسلما هنگامی که مجاری پاکسازی شده و گردش زیر پوستی بهتر شود خوی افراد بهتر خواهد شد.

در کتاب کافی نیز از قول پیامبر نقل شده است که اگر درختی بهتر از کدو بود، خداوند آن را برای حضرت یونس می رویاند.

همانطور که می دانیم وقتی حضرت یونس از شکم ماهی بیرون آمدند چند گیاه به اذن خداوند برای وی رویانده شد که یکی از آنها کدو بود.

پیامبر اکرم همه را به خوردن کدو تشویق می کردند و خودشان نیز کدو بسیار می‌خوردند.

خواص کدو در طب سنتی

همانطور که پیش تر ذکر شد مزاج کدو سرد و تر است. توجه داشته باشید که اگر شیرین باشد مزاجش رو به گرمی می رود بهترین نوع آن سفید، شیرین و نازک آن است که ریشه‌دار نبوده و اندازه متوسطی داشته باشد. چون طبع سردی دارد برای گرم مزاجان خوب است و همچنین برای دوره جوانی و در فصول گرم و در مناطق گرمسیر بسیار مناسب است.

غذاییت آن زیاد نیست و اشتها را کم می‌کند و هرمیزان فرد از آن بخورد چاق نمی‌شود بنابراین در کاهش وزن افراد موثر است.

کدو خلط خوب تولید می کند و ترکیب و تناسب خون را بهم نمی زند ومخصوصا گرم مزاجان از آن بسیارمنتفع می شوند. سرد مزاجان بهتر است هنگام مصرف به آن خردل و فلفل و نعناع اضافه کنند.

ما در قدیم بحث سرخ کردن مواد غذایی را نداشته‌ایم اما امروزه سرخ کردن مواد غذایی بسیار رایج است .

اما باید توجه داشت که سرخ کردن باعث بهم خوردن آرایش مولکولی مواد غذایی شده و هضم آنها را مختل نموده و باعث تولید صفرا می شود پس توصیه می شود کدو را بصورت آبپز و یا خام مصرف نمایند تا از منافع آن بهره مند شوند.

خیلی از افراد بعد از سرماخوردگی تا چند مدت دچار سرفه و خس خس سینه می شوند که توصیه می شود از کدوی پخته استفاده نمایند زیرا نرم کننده مجاری هوایی می‌باشد.

امروزه بعلت مصرف زیاد مواد سرخ شده و غذاهای آماده، خلط صفرای افراد افزایش می یابد. مصرف کدو برای رفع جوش پوستی و غلبه صفرا بسیار مفید است.

بر اثر افزایش صفرا در بدن در موارد زیادی شاهد سوزش ادرار افراد هستیم که به این افراد هم توصیه می شود که از کدو و آب آن بیشتر استفاده نمایند.

در موارد التهاب حنجره که ته گلو قرمز و ملتهب است ابتدا توصیه به پرهیز و سپس غرغره با آب کدو می شود. برای بعضی شغلها نظیر مداحان و معلمان و قاریان مصرف جرعه جرعه آن در طول روز توصیه می شود.

در موارد تب نیز بسیار مفید است و بهتر است به محلول پاشویه و بدنشویه آب کدو اضافه نمایند.

همچنین می توان آب کدو را در داخل بینی یا روی سر وصورت افرادی که در هوای گرم قرار می‌گیرند یا در افراد یائسه استفاده نمود.

خواص کدو در طب سنتی

پارچه آغشته با آب کدو را اگر روی صورت بگذارند جای جوش موضعی را از بین می برد.

مصرف کدو برای رفع بعضی از گوش دردها که ناشی از خشکی مزاج باشد و نیز بعضی از یرقانها که مخصوصا ناشی از غلبه صفرا باشد نیز مفید است.

همچنین کدو جهت رفع قرمزی و التهاب چشم موثر است برای این کار می توان کدو را برش زده و چشم را بسته و آنها را پشت پلک چشم قرار دهند.

دهانشویه آب کدو برای رفع التهاب لثه ناشی از گرمی مفید است.

ضماد کوبیده آن در سوختگی خفیف موثر است.

برای رفع بیخوابی نیز مفید است چون بعضی مواقع بیخوابی ناشی از خشکی مغز می‌باشد.

مربای کدو معتدل بوده و برای سرد مزاجان مناسب تر است.


نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا