تاریخچهکلاس

مجموعه کارگاه های آموزشی ساده و عملی مفاهیم پرکاربرد طب سنتی

کارگاه های آموزشی
کارگاه آموزشی طب سنتی

این مطلب شامل تاریخچه ای از کارگاه های آموزشی طب سنتی ایرانی که توسط دکتر میرغضنفری در سال های گذشته برگزار شده اند می باشد.

کارگاه آموزشی مزاج شناسی نظری-عملی برای مخاطب عمومی

مدرس: دکتر سید مهدی میرغضنفری؛ پزشک، دکتری تخصصی فیزیولوژی، عضو هیئت علمی (دانشیار) دانشگاه و معاونت پژوهشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارتش و پژوهشگر طب سنتی ایرانی

اهمیت و اهداف دوره

می دانیم که انسان ها به طور ذاتی و خلقتی از نظر خصوصیات جسمی و روانی با یکدیگر تفاوت های زیادی دارند. در طب سنتی به مجموعه خصوصیات یک شخص، اصطلاحا مزاج آن شخص گفته می شود. انواع مزاج وجود دارد که شامل گرم، سرد، خشک، تر و ترکیبات آن ها و مزاج معتدل می باشد.

مفهوم مزاج از مفاهیم پایه ای و بسیار مهم طب سنتی می باشد که بدون دانستن آن، نمی توان طب سنتی را درک و از آن در جهت سلامتی استفاده کرد. البته مزاج فقط مربوط به انسان ها نیست بلکه هر جسم و پدیده ای در این دنیای مادی را می توان از حیث مزاجی مورد بررسی قرار داد و اصطلاحا دارای مزاجی می باشند.

از طرف دیگر، در طول عمر و تحت شرایط مختلف و علل متفاوت، مزاج تغییراتی می کند (مزاج عارضی) که می تواند منجر به بروز انواع علائم و بیماری ها شود. اعضای بدن نیز هریک مزاجی دارند (مزاج عضوی) و ممکن است دچار سوء مزاج و اختلال عملکرد شوند.

چون طیف مزاجی هر کسی، با دیگری متفاوت بوده و خاص خود وی می باشد، لذا هرکسی دارای سبک زندگی مناسب و متناسب با مزاج خود می باشد و خصوصیات و عادات هر انسان نیز تا حد زیادی به همین حقیقت بر می گردد. بنابراین، اولین قدم در موضوع سبک زندگی سالم و سالم زیستن و لذا سالم ماندن، شناخت مزاج است.

در طب سنتی، شاخصه های ده گانه ای برای تشخیص حدودی یا دقیق مزاج معرفی شده است شامل دمای بدن، جثه، حرکات، رنگ پوست، خلقیات، مو و …. با دانستن این شاخصه ها می توان تا حدودی به شناخت مزاج پی برد اما نکته اینجاست که امروزه به دلیل بهم ریختگی زندگی انسانها و ماشینی شدن آن، و فاصله گرفتن از طبیعت، مزاج ها نیز دچار پیچیدگی و بهم ریختگی شده است و لذا تشخیص مزاج، مشکل و شاید در پاره ای از موارد در جلسه اول، غیر ممکن است.

تشخیص مزاج نیاز به دانش و تجربه عملی دارد و هرچه تجربه شخص بیشتر باشد، تشخیص وی نیز دقیق تر خواهد بود. در دوره های آموزش مبانی طب سنتی، معمولا اصول مزاج و انواع و شاخصه های تشخیصی گفته شده اما به طور عملی کار نمی شود.

در دوره حاضر که برای اولین بار در نوع خود طراحی شده است، تلاش می شود با مرور مطالب نظری تشخیص مزاج، به طور عملی، شاخصه های مزاجی شرکت کنندگان در دوره مورد مداقه و بررسی قرار گرفته و چگونگی استدلال تشخیص نوع مزاج و نیز مزاج ذاتی یا عارضی یا عضوی شخص توضیح داده شود.

این امر با حضور دکتر سید مهدی میرغضنفری که دارای تجربه و سوابق چندین ساله آموزشی، پژوهشی، درمانی و اجرایی در حوزه طب سنتی می باشند ممکن شده است. امید است با شرکت در این دوره بتوانید توانمندی خود در تشخیص مزاج را بالا برده و با شناخت بیشتر خصوصیات مزاجی خود و اطرافیان، سبک زندگی سالم متناسب با مزاج را اختیار و عمل نمایید که نتیجه آن، افزایش سطح سلامت، کاهش بیماری ها، بهبود سریع تر و موثر تر بیماری ها و در یک کلام، افزایش طول و کیفیت زندگی در جهت عملکرد بهینه خواهد بود انشاءالله.

کارگاه های آموزشی طب سنتی: طرح درس

بخش نظری:

مرور مفاهیم مزاج و اخلاط در طب سنتی شامل تعریف، انواع، مشخصات، علل، علائم و حالات غیر طبیعی شایع

بخش عملی:

تمرین تشخیص شاخصه های مزاجی شرکت کنندگان در کلاس که می تواند منجر به تشخیص مزاج شخصی، عضوی یا سوء مزاج احتمالی ایشان شود. افراد به گروه های دو نفره تقسیم شده، هرکس با توجه به مبانی نظری، مزاج خود و طرف مقابل را با دلیل، تشخیص گذاری کرده و سپس توسط استاد مورد بحث، تایید یا تصحیح قرار می گیرد.

جلسهعنوانموضوع
1تعاریف مهم؛ کلیات مزاج– تعریف، اجزا و فایده طب از دیدگاه حکما، مفهوم واژه های کلیدی طب سنتی (طبیعت، کیفیت)
– مفهوم مزاج، حرارت و رطوبت از دیدگاه طب سنتی، مزاج اصلی (مادرزادی) و اکتسابی
2انواع و تشخیص مزاج– معیارهای مهم برای تشخیص مزاج اشخاص
3علائم مزاج ها و سوء مزاج ها– علائم اشخاص با مزاج گرم و خشک، گرم و تر، سرد و خشک و سرد و تر
– بیماری های شایع در اشخاص با مزاج های چهارگانه
4اسباب سوء مزاج ها– عواملی که منجر به سوء مزاج گرم، سرد، خشک یا تر می شوند
5مزاج حالات مختلف– کلیات مزاج سنین، جنسیت، حالات روحی و روانی، اعضای بدن، شغل ها، اماکن و اقالیم، فصول
6مزاج شناسی عملی– تعیین تقریبی مزاج شرکت کنندگان در کلاس توسط خود ایشان و زیر نظر استاد

زمان: تابستان 96 – پنجشنبه، 12 مرداد ساعت 8 تا 13

مکان: شهر تهران – محدوده مرکز غرب

در پایان دوره، گواهی شرکت در دوره به امضای استاد، به شرکت کنندگان تقدیم می گردد.


کارگاه آموزشی آشنایی با اخلاط موجود در بدن برای مخاطب عمومی

مدرس: دکتر سید مهدی میرغضنفری؛ پزشک، دکتری تخصصی فیزیولوژی، عضو هیئت علمی (دانشیار) دانشگاه و معاونت پژوهشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارتش و پژوهشگر طب سنتی ایرانی

اهمیت و اهداف دوره

شرکت کنندگان بتوانند با مفهوم کلی اخلاط(گروه های چهارگانه مواد در بدن که از هضم غذا حاصل می شوند و سلامتی بدن و اعضا، مستقیما به تعادل آن ها بستگی دارد؛ شامل سودا، بلغم، دم و صفرا) آشنا شده،  علائم کمبود یا غلبه هر خلط را در بدن خود و نزدیکان به طور حدودی تشخیص دهند تا ضمن کسب شناخت صحیح از وضعیت بدن و اعضا، بتوانند سبک زندگی و غذایی خود را متناسب با شرایط وقت بدن خود تنظیم کرده، از بروز یا شدت یافتن بیماری ها جلوگیری نمایند.

کارگاه های آموزشی طب سنتی: طرح درس

جلسهعنوانموضوع
1کلیات مزاج؛ مفهوم و اهمیت اخلاط– مروری بر مفهوم و انواع کیفیات و مزاج (گرمی، سردی، خشکی و تری) و ارتباط آن با مبحث اخلاط
– تعریف و جایگاه اخلاط در سلامتی بدن.  اهمیت غذا و هضم در تولید اخلاط طبیعی و سلامتی
2انواع و کارکرد اخلاط– خصوصیات اخلاط چهارگانه در بدن: صفرا، خون، بلغم و سودا
– غذاها و شرایط مولد هر خلط، عملکرد اخلاط در بدن
3تشخیص وضعیت اخلاط–   تشخیص کلی وضعیت اخلاط موجود در بدن: علائم افزایش (غلبه) یا کاهش هر یک از اخلاط
4پیشگیری و درمان ساده–   راه های ساده جلوگیری از غلبه یا کاستی اخلاط و درمان اولیه و ساده آن ها
5خلط شناسی عملی– تعیین حدودی وضعیت اخلاطی (غلبه، کاستی) شرکت کنندگان درکلاس توسط ایشان و زیر نظر استاد

زمان: تابستان 96 – پنجشنبه، 12 مرداد ساعت 14 تا 18

مکان: شهر تهران – محدوده مرکز غرب

در پایان دوره، گواهی شرکت در دوره به امضای استاد، به شرکت کنندگان تقدیم می گردد.


کارگاه آموزشی سبک زندگی سالم مبتنی بر اصول طب سنتی ایرانی اسلامی برای مخاطب عمومی

مدرس: دکتر سید مهدی میرغضنفری؛ پزشک، دکتری تخصصی فیزیولوژی، عضو هیئت علمی (دانشیار) دانشگاه و معاونت پژوهشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارتش و پژوهشگر طب سنتی ایرانی

اهمیت و اهداف دوره

شرکت کنندگان بتوانند با اجزا و ارکان شش گانه (هوا و محیط، خوردنی ها و نوشیدنی ها، فعالیت و استراحت، خواب و بیداری، رخدادهای روانی، تامین و پاکسازی بدن) سبک زندگی (به عنوان پایه ای ترین و مهم ترین اصل در حفظ و ارتقای سلامتی و پیشگیری و درمان بیماری ها)  بر اساس آموزه های طب سنتی ایرانی اسلامی آشنا شده، نقاط ضعف و قوت سبک زندگی خود را کشف کرده، آن را به شرایط بهینه ارتقا داده و به سلامتی حداکثری و پایدار دست یابند.

کارگاه های آموزشی طب سنتی: طرح درس

جلسهعنوانموضوع
1کلیات مزاج و اخلاط؛ سته ضروریه-مروری بر مفهوم و انواع مزاج (گرمی، سردی، …) و اخلاط (سودا، صفرا …) و نقش مهم آن ها در سبک زندگی
-معرفی، اهمیت و تبیین کلی شش اصل ضروری تشکیل دهنده سبک زندگی برای سالم ماندن از دیدگاه طب سنتی (هوا و محیط، خوردنی ها و نوشیدنی ها، فعالیت و استراحت، خواب و بیداری، رخدادهای روانی، تامین و پاکسازی بدن)
2تدابیر صحی و درمانی شرایط محیطی و آب و هوایی-خصوصیات انواع کلی مناطق (اقلیم های) آب و هوایی (اثر ارتفاع، باد، آب های مجاور) و فصول از دیدگاه مزاجی و طب سنتی و اهمیت و چگونگی تاثیر آن ها بر سلامتی همراه با ارائه راه کارهای عملی
3تدابیر صحی و درمانی حرکات و فعالیت های بدنی، شغل ها-خصوصیات و انواع کلی ورزش ها، ماساژها و حرفه ها (شغل ها) از دیدگاه مزاجی و طب سنتی و اهمیت و چگونگی تاثیر آن ها بر سلامتی همراه با ارائه راه کارهای عملی
4تدابیر صحی و درمانی خواب، بیداری، حالات و رخدادهای روانی– مشخصات مزاجی و شرایط کلی خواب (زمان، مکان، بستر، میزان، شیوه) و بیداری از دیدگاه طب سنتی و اهمیت و چگونگی تاثیر آن ها بر سلامتی همراه با ارائه راه کارهای عملی
– خصوصیات انواع کلی حالات روانی (خشم، هیجان، لذت، ترس، غم، افسردگی) از دیدگاه مزاجی و طب سنتی و اهمیت و چگونگی تاثیر آن ها بر سلامتی همراه با ارائه راه کارهای عملی
5تدابیر صحی و درمانی پاکسازی و دفع مواد زائد از بدن-خصوصیات و شرایط انواع اصلی روش های پاکسازی بدن از مواد زائد به طور طبیعی (ادرار، مدفوع، عرق، عادت ماهانه و…) یا طبی (ایجاد اسهال، قی، حجامت، فصد، زالو ) از دیدگاه طب سنتی و اهمیت و چگونگی تاثیر آن ها بر سلامتی همراه با ارائه راه کارهای عملی
6تدابیر صحی و درمانی خوردنی ها و
آشامیدنی ها
-آداب و شرایط کلی غذا و غذاخوردن صحیح از دیدگاه طب سنتی: مقدار، زمان، نوع و تنوع، وعده ها، مکان، اشتها، معده ها، فصول، عادات، حرکت، آشامیدن، حالات روانی، سن، شغل، پرهیزها، در بیماری
7تدابیر صحی و درمانی مزاج های چهارگانه-روش زندگی صحیح برای اشخاص با مزاج گرم، سرد، خشک، تر شامل موارد مفید و مضر در حیطه های شش گانه حفظ سلامتی به منظور حفظ سلامتی، پیشگیری از بیماری و افزایش کیفیت زندگی
-روش های ساده جلوگیری یا درمان اخلاط غیر طبیعی در بدن

زمان: تابستان 96 – پنجشنبه،19 مرداد ساعت 8 تا 13:30               

مکان: شهر تهران – محدوده مرکز غرب

در پایان دوره، گواهی شرکت در دوره به امضای استاد، به شرکت کنندگان تقدیم می گردد.


کارگاه آموزشی آشنایی با مزاج و عملکرد اعضای اصلی بدن برای مخاطب عمومی

مدرس: دکتر سید مهدی میرغضنفری؛ پزشک، دکتری تخصصی فیزیولوژی، عضو هیئت علمی (دانشیار) دانشگاه و معاونت پژوهشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارتش و پژوهشگر طب سنتی ایرانی

اهمیت و اهداف دوره

شرکت کنندگان بتوانند با طبقه بندی، مزاج و عملکرد اعضای بدن مخصوصا اعضای مهم و حیاتی (قلب، کبد، مغز، معده) آشنا شده، برآورد و شناخت صحیحی از وضعیت اعضای بدن خود پیدا کنند و بتوانند با رعایت تدابیر مناسب، اعتدال اعضا را در کنار اعتدال مزاج کل بدن حفظ کرده و بهترین عملکرد را از اعضای بدن شاهد باشند.

کارگاه های آموزشی طب سنتی: طرح درس

جلسهعنوانموضوع
1کلیات مزاج و اخلاط؛ کلیات و مزاج اعضا– مروری بر مفهوم و انواع مزاج (گرمی، سردی، …) و اخلاط (سودا، صفرا …) و ارتباط آن ها با مبحث اعضا
– شکل گیری، طبقه بندی و مزاج اعضا، مزاج اعضای مهم (مغز، کبد، قلب) و چگونگی تاثیر آن ها بر مزاج بدن
2سوء مزاج معده– علل و علائم اختصاصی سوء مزاج معده: معده سرد، گرم، خشک، تر
– تدابیر و روش های ساده پیشگیری و رفع سوء مزاج معده
3سوء مزاج مغز– علل و علائم اختصاصی سوء مزاج مغز: مغز سرد، گرم، خشک، تر
– تدابیر و روش های ساده پیشگیری و رفع سوء مزاج مغز
4سوء مزاج قلب و کبد– علل و علائم اختصاصی سوء مزاج قلب و کبد: معده سرد، گرم، خشک، تر
– تدابیر و روش های ساده پیشگیری و رفع سوء مزاج قلب و کبد
5عضو شناسی عملی-تعیین حدودی سوء مزاج احتمالی اعضای اصلی بدن شرکت کنندگان درکلاس توسط ایشان و زیر نظر استاد


زمان: تابستان 96 – پنجشنبه، 19 مرداد ساعت 14 تا 18

مکان: شهر تهران – محدوده مرکز غرب

در پایان دوره، گواهی شرکت در دوره به امضای استاد، به شرکت کنندگان تقدیم می گردد.


کارگاه آموزشی تدابیر حالات و شرایط خاص برای مخاطب عمومی

مدرس: دکتر سید مهدی میرغضنفری؛ پزشک، دکتری تخصصی فیزیولوژی، عضو هیئت علمی (دانشیار) دانشگاه و معاونت پژوهشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارتش و پژوهشگر طب سنتی ایرانی

اهمیت و اهداف دوره

شرکت کنندگان بتوانند درک بیشتری از وضعیت جسمی و روانی خود و نزدیکان در شرایط خاص (کودکی، نوجوانی و بلوغ، سالمندی، استحمام، زناشویی، بارداری) به دست آورده؛ با فراگیری و اجرای اقدامات و تدابیر لازم برای این حالات خاص، مدیریت بهتری را در این موقعیت ها اعمال نموده و با حفظ اعتدال مزاج، از بروز مشکلات و بیماری ها در این شرایط جلوگیری کرده، سلامتی خود را ارتقا بخشند.

کارگاه های آموزشی طب سنتی: طرح درس

جلسهعنوانموضوع
1کلیات مزاج و اخلاط؛ سته ضروریه-مروری بر مفهوم و انواع مزاج (گرمی، سردی، …) و اخلاط (سودا، صفرا …) و نقش مهم آن ها در سبک زندگی
-مروری کلی بر شش اصل ضروری تشکیل دهنده سبک زندگی برای سالم ماندن از دیدگاه طب سنتی (هوا و محیط، خوردنی ها و نوشیدنی ها، فعالیت و استراحت، خواب و بیداری، رخدادهای روانی، تامین و پاکسازی بدن)
2تدابیر صحی و درمانی حمام و استحمام-ویژگی های حمام و استحمام صحیح از دیدگاه مزاجی و طب سنتی و اهمیت و چگونگی تاثیر آن ها بر سلامتی همراه با ارائه راه کارهای عملی
3تدابیر ویژه سنین مختلف-مزاج، خصوصیات، سبک زندگی و رعایت های ویژه مربوط به اطفال، نوجوانان، جوانان و بلوغ، سالمندان
4تدابیر جماع-تدابیر و بهداشت جنسی و زناشویی از دیدگاه طب سنتی ایران
5تدابیر بارداری-ویژگی ها و تغییرات بدن و مزاج در بارداری، سبک زندگی و رعایت های ویژه آمادگی (قبل)، حین و پس از بارداری

زمان: تابستان 96 – پنجشنبه، 26 مرداد ساعت 14 تا 18

مکان: شهر تهران – محدوده مرکز غرب

در پایان دوره، گواهی شرکت در دوره به امضای استاد، به شرکت کنندگان تقدیم می گردد.


کارگاه آموزشی تغذیه در طب سنتی برای مخاطب عمومی

مدرس: دکتر سید مهدی میرغضنفری؛ پزشک، دکتری تخصصی فیزیولوژی، عضو هیئت علمی (دانشیار) دانشگاه و معاونت پژوهشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارتش و پژوهشگر طب سنتی ایرانی

اهمیت و اهداف دوره

شرکت کنندگان بتوانند با تعریف و انواع غذا و گروه های اصلی خوردنی ها و نوشیدنی ها از دیدگاه طب سنتی آشنا شده، بتوانند مزاج کلی آن ها را تشخیص داده و متناسب با مزاج و شرایط خود، نسبت به مصرف یا عدم مصرف و یا میزان و زمان مصرف آن ها تصمیم بگیرند؛ همچنین بهترین شرایط و ملزومات مصرف انواع خوردنی ها و نوشیدنی ها را بیاموزند. به طور خلاصه: “غذای خوب بخورند و خوب غذا بخورند. “

کارگاه های آموزشی طب سنتی: طرح درس

جلسهعنوانموضوع
1کلیات مزاج و اخلاط؛ سته ضروریه؛ غذا و انواع غذا-مروری بر مفهوم و انواع مزاج (گرمی، سردی، …) و اخلاط (سودا، صفرا …) و نقش مهم آن ها در سبک زندگی
-مروری کلی بر شش اصل ضروری تشکیل دهنده سبک زندگی برای سالم ماندن از دیدگاه طب سنتی (هوا و محیط، خوردنی ها و نوشیدنی ها، فعالیت و استراحت، خواب و بیداری، رخدادهای روانی، تامین و پاکسازی بدن)
– تعریف غذا، دوا، غذای دوایی و دوای غذایی و ذکر مثال هایی از هریک
– انواع غذاها از دیدگاه طب سنتی (هضم پذیری، غذائیت و چاق کنندگی، مواد حاصله ) و ذکر مثال هایی از هریک
2تشخیص مزاج غذا و مصلح ها-انواع مزه ها و خصوصیات مزاجی هریک
– ضرورت، تعریف و انواع مصلح ها: عوامل کاهنده مضرات احتمالی یک خوردنی
3مروری بر تدابیر صحی و درمانی خوردنی ها و آشامیدنی ها (آب)– مروری بر آداب و شرایط کلی غذا و غذاخوردن صحیح از دیدگاه طب سنتی: مقدار، زمان، نوع و تنوع، وعده ها، مکان، اشتها، معده ها، فصول، عادات، حرکت، آشامیدن، حالات روانی، سن، شغل، پرهیزها
4حبوبات؛ دانه های مغذی-مزاج، خواص اصلی و نکات مهم در مورد برنج، گندم، جو و فرآورده های آن ها (نان)؛ نخود، لوبیا، عدس، ماش
5گوشت ها-مزاج، خواص اصلی و نکات مهم در مورد انواع گوشت (چرندگان و اجزای آن ها(جگر، قلوه)، پرندگان، ماهی ها، شکار)
6فرآورده های حیوانی-مزاج، خواص اصلی و نکات مهم در مورد لبنیات (شیر، ماست، روغن، پنیر، کشک) و تخم پرندگان (مرغ، بلدرچین …)
7میوه ها و سبزیجات-مزاج، خواص اصلی و نکات مهم در مورد انواع کلی میوه ها، سبزی، صیفی

زمان: تابستان 96 – پنجشنبه،26 مرداد ساعت 8 تا 13:30               

مکان: شهر تهران – محدوده مرکز غرب

در پایان دوره، گواهی شرکت در دوره به امضای استاد، به شرکت کنندگان تقدیم می گردد.


کارگاه آموزشی بادکش نظری-عملی برای مخاطب عمومی

مدرس: دکتر سید مهدی میرغضنفری؛ پزشک، دکتری تخصصی فیزیولوژی، عضو هیئت علمی (دانشیار) دانشگاه و معاونت پژوهشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارتش و پژوهشگر طب سنتی ایرانی

اهمیت و اهداف دوره

شرکت کنندگان بتوانند با اهمیت، جایگاه، خواص و احتیاطات بادکش ( به عنوان یکی از قدیمی ترین، ساده ترین، عمومی ترین و کاربردی ترین روش های دستی کمک درمانی در طب سنتی) آشنا شده، عملا آن را فرا گرفته و بتوانند برای جلوگیری یا تخفیف مشکلات شایع خود و اطرافیان (خستگی و کوفتگی بدن، گرفتگی عضلات، درد کمر و مفاصل، آرتروز و …)، از آن بهره مند شوند.

در مورد بادکش درمانی:

یکی از آداب و اقدامات رایج در فرهنگ زندگی سالم ایرانی اسلامی، بادکش گذاری و حجامت بوده که در کنار سایر اجزای زندگی، مورد توجه قرار می گرفته و بدینوسیله کمک به حفظ سلامتی و بالا نگه داشتن کیفیت سلامت و زندگی می نموده است. بادکش گذاری را می توان در مقوله حرکات بدنی که به طور غیر فعالانه و توسط شخص دیگری روی بدن انسان صورت می گیرد به حساب آورد و اگر با خونگیری همراه شود، به عنوان نوعی روش پاکسازی و دفع مواد زائد از بدن. گرچه تاثیرات و فواید این اعمال بسیار بیشتر از اینست که در این دو مقوله محدود شوند.

بخش قابل توجهی از مشکلاتی چون خستگی های مزمن، دردهای مبهم بدنی، حالت های آزار دهنده درونی، احساس باد یا دردهای مهاجر در بدن، گرفتگی ها یا دردهای عضلانی مفصلی، التهابات بافت های نرم و زیر پوستی یا عمقی بدن، نقایص ناشی از ضعف خونرسانی یا تمرکزی سیستم دفاعی یا مدیریتی بدن به یک عضو یا منطقه و یا برخی بیماری های پیچیده تر و تخصصی را می توان در کنار رعایت سایر اصول حفظ سلامتی، با انجام عمل بادکش و حجامت تخفیف یا بهبود بخشید.

با توجه به سادگی نسبی این عمل چه در مرحله یادگیری و چه در مقام اجرا، می توان با در نظر گرفتن ظرافت ها و احتیاطات مربوطه، این توانمندی را به خانواده ها و عموم مردم انتقال داد تا از فواید آن بهره مند شده، بتوانند برای تخفیف یا رفع مشکلات کوچک و ساده از آن استفاده کرده و مراجعات مکرر و غیر ضروری به سیستم بهداشتی درمانی کشور که هزینه های مختلفی برای مردم و سیستم در پی خواهد داشت را کاهش داد.

بدیهی است که در مواقع بروز بیماری حاد، شدید، طولانی، ناشناخته یا مخصوصا تهدید کننده حیات، حتما و قطعا باید به پزشک حاذق مراجعه نمود و هیچگاه داشتن اطلاعات یا توانمندی های موردی در حیطه پزشکی نمی تواند شخص را از مراجعه به طبیب که سال ها عمر و تجربه خود را در این راه صرف نموده است بی نیاز نماید.

کارگاه های آموزشی طب سنتی: طرح درس

جلسهعنوانموضوع
1کلیات مزاج و اخلاط؛ سته ضروریه-مروری بر مفهوم و انواع مزاج (گرمی، سردی، …) و اخلاط (سودا، صفرا …) و نقش مهم آن ها در سبک زندگی
-مروری کلی بر شش اصل ضروری تشکیل دهنده سبک زندگی برای سالم ماندن از دیدگاه طب سنتی (هوا و محیط، خوردنی ها و نوشیدنی ها، فعالیت و استراحت، خواب و بیداری، رخدادهای روانی، تامین و پاکسازی بدن)
2کلیات و تعریف-تعریف، تاریخچه و جایگاه بادکش در طب
-جایگاه بادکش در طب سنتی و دستورات سلامتی اسلام
3مکانیسم و انواع-چگونگی اثر بادکش بر بدن از دیدگاه طب سنتی ایران
-انواع بادکش (گرم ، سرد، …/ ثابت ، منقطع یا متناوب، متحرک یا لغزان)
-بادکش متناسب برای مزاج های مختلف
4دانش عملی
محل های بادکش گذاری
-مقدمات بادکش و مؤخرات آن
-اثر بادکش در مواضع گوناگون و نحوه انجام آن (گونه و پیشانی، گردن، شکم، پشت، زانو، ساق، ران، سینه، کمر، ..)
-اثر بادکش بر بیماری های مختلف و نحوه انجام آن
-عوارض احتمالی بادکش های غیر متناسب
5بادکش گذاری عملی-آشنایی با ابزار بادکش شامل لیوان های مختلف، انواع مکنده ها و  …
-نمایش یا انجام بادکش های مختلف در بدن تا حد مقدور
6تمرین بادکش گذاری-انجام بادکش توسط دانش آموخته ها و رفع اشکالات آنها

زمان: تابستان 96 – پنجشنبه، 2 شهریور ساعت 8 تا 13             

مکان: شهر تهران – محدوده مرکز غرب

در پایان دوره، گواهی شرکت در دوره به امضای استاد، به شرکت کنندگان تقدیم می گردد.


کارگاه آموزشی حجامت (خونگیری به دنبال بادکش) نظری-عملی برای مخاطب گروه علوم پزشکی

(پزشکی، پرستاری، مامایی، علوم آزمایشگاهی، اتاق عمل و …)

مدرس: دکتر سید مهدی میرغضنفری؛ پزشک، دکتری تخصصی فیزیولوژی، عضو هیئت علمی (دانشیار) دانشگاه و معاونت پژوهشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارتش و پژوهشگر طب سنتی ایرانی

اهمیت و اهداف دوره

شرکت کنندگان بتوانند با اهمیت، جایگاه، خواص و احتیاطات حجامت ( به عنوان یکی از قدیمی ترین، ساده ترین، عمومی ترین و کاربردی ترین روش های دستی کمک درمانی در طب سنتی) آشنا شده، عملا آن را فرا گرفته و بتوانند با تشخیص و زیر نظر پزشک، برای جلوگیری یا تخفیف برخی مشکلات (غلبه خون؛ انواعی از سنگینی بدن، جوش و کهیر، سردرد و …)، از آن بهره مند شوند.

کارگاه های آموزشی طب سنتی: طرح درس

جلسهعنوانموضوع
1کلیات مزاج و اخلاط؛ سته ضروریه-مروری بر مفهوم و انواع مزاج (گرمی، سردی، …) و اخلاط (سودا، صفرا …) و نقش مهم آن ها در سبک زندگی
-مروری کلی بر شش اصل ضروری تشکیل دهنده سبک زندگی برای سالم ماندن از دیدگاه طب سنتی (هوا و محیط، خوردنی ها و نوشیدنی ها، فعالیت و استراحت، خواب و بیداری، رخدادهای روانی، تامین و پاکسازی بدن)
2کلیات و تعریف-تعریف، تاریخچه و جایگاه حجامت در طب
-جایگاه حجامت در طب سنتی و دستورات سلامتی اسلام
3مکانیسم و انواع-چگونگی اثر حجامت بر بدن از دیدگاه طب سنتی ایران
-انواع حجامت از حیث محل، نحوه انجام و فرق میان آنها
– رابطه حجامت و مزاج و سن، موارد لزوم یا منع انجام
4دانش عملی محل های حجامت-مقدمات بادکش و مؤخرات آن، زمان حجامت (فصل، ایام ماه، ایام هفته، ساعات روز)
-اثر حجامت در مواضع گوناگون و نحوه انجام (گونه و پیشانی، گردن، شکم، پشت، زانو، ساق، ران، سینه، کمر، ..)
-اثر حجامت بر بیماری های مختلف و نحوه انجام آن
-عوارض حجامت های بی جا
5حجامت عملی– آشنایی با وسایل حجامت (لیوان، تیغ، مکنده، …)
-آشنایی با برخی از حجامت های مهم بدن به همراه نکات مربوط به آنها (حجامت سر، پس سر، گردن، زیرچانه، عام، کبد و طحال، سه بند، ساقین)
-نمایش یا انجام برخی انواع حجامت در بدن تا حد مقدور
6تمرین عملی حجامت-انجام حجامت به صورت صوری توسط دانش آموخته ها و رفع اشکالات آنها

زمان: تابستان 96 – پنجشنبه، 2 شهریور ساعت14 تا 18

مکان: شهر تهران – محدوده مرکز غرب

در پایان دوره، گواهی شرکت در دوره به امضای استاد، به شرکت کنندگان تقدیم می گردد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا